Vrânceanul patron de SCLAVI în Italia, predat autorităților din peninsulă pentru a fi cercetat

0
3688


Vrânceanul suspectat că își exploata conaționalii prin muncă în Italia, tratându-i ca pe niște sclavi, va fi trimis în peninsulă pentru a fi cercetat.  Zilele trecute, magistrații de la Curtea de Apel Galați au dispus arestarea provizorie a bărbatului din comuna Cîrligele și predarea acestuia către autoritățile italiene. „În temeiul art. 13 din Decizia – Cadru nr.2002/584/JAI din 13 iunie 2002 a Consiliului Uniunii Europene privind mandatul european de arestare și procedura de predare între statele membre ale Uniunii Europene și art. 103 alin.5 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cu modificările și completările ulterioare, ia act de consimțământul persoanei solicitate M (…) D (…), de a fi predată autorităților judiciare italiene. Admite cererea autorității judiciare italiene și dispune punerea în executare a mandatului european de arestare emis de Judecătorul pentru Cercetări Preliminare din cadrul Tribunalului din Catania în dosarul de referință nr. 4387/18 RG GIP – 2151/18 RGNR pe numele persoanei solicitate. (…) dispune arestarea provizorie a persoanei solicitate M (…) D (…), pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data de 04.07.2018 și până la data de 02.08.2018 inclusiv, și predarea acesteia către autoritățile judiciare italiene. (…) dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare. (…). Definitivă”, se arată în hotărârea magistraților de la Curtea de Apel Galați.
La finele lunii iunie bărbatul s-a trezit cu poliția la ușă întrucât pe numele său fusese emis mandat european de arestare. După ce au pus mâna pe el, polițiștii din cadrul IPJ Vrancea l-au prezentat magistraților de la Curtea de Apel Galați în vederea arestării provizorii. După ce s-a dispus arestarea provizorie, judecătorii gălățeni au dispus predarea lui către autoritățile italiene. Bărbatul din Cîrligele este suspectat că ar face parte dintr-o rețea care exploata români în Italia, obligându-i să muncească fară a le da nimic în schimb. Mai mult, unele dintre victime era și obligate să se prostitueze. Alte 5 persoane, între care și două femei, au fost arestate încă de la începutul lunii trecute. Acțiunea împotriva rețelei de români care își exploatau conaționalii a fost declanșată la începutul lui iunie de polițiștii italieni și a fost denumită „Operațiunea Boschetari”, nume care reflectă viața unora dintre muncitorii români din sudul Italiei.
Despre acțiunea poliției din Ragusa, Italia, au scris mai multe publicații atât românești cât și italiene, printre care și „Rotalianul” – Revista românului din Italia. Potrivit site-ului acestei reviste, 13 români, muncitori agricoli, au fost găsiți de autoritățile italiene trăind și muncind în condiții inumane. Despre ei, publicația amintită scria că lucrau „zi lumină pe câmpurile din Ragusa fără să primească nimic în schimb. Flămânzi, munciți, umiliți, violați de către conaționalii lor. Operațiunea „Boschetari”, astfel a fost denumită acțunea polițiștilor italieni din Ragusa (Sicilia), care a dus la arestarea a 5 români acuzați de exploatare, trafic de persoane și instigare la prostituție, chiar și în cazul unor minori”. Aceeași publicație mai scria că poliția a urmărit mai multă vreme gruparea, totul întâmplându-se în urma denunțului unui român, victimă a abuzurilor și a exploatării la care fusese supus de membrii grupării. Victima care a făcut plângerea a ajuns în Italia după ce conaționalii săi i-au promis un loc de muncă bine plătit, condiții de viață umane și altele, numai că atunci când a ajuns în peninsulă și-a dat seama că promisiunile nu aveau legătură cu realitatea, el nefiind altceva decât un sclav al conaționalilor săi.
Publicația amintită a mai scris, citând publicația italiană „Repubblica”, că patru dintre cele 13 victime găsite de autoritățile italiene erau minore și că trăiau ca niște deținuți condamnați la muncă silnică, fiind folosite la cules de legume și fructe, private de documente și exploatate dincolo de orice imaginație posibilă. Victimele ar fi trăit într-un beci fără apă, fără electricitate și fără încălzire, purtau haine luate de la gunoi și erau hrănite cu mâncare stricată. Acestea erau scoase din beci doar pentru a merge la muncă și apoi erau închise din nou. Dacă cineva îndrăznea să se răzvrătească era jale. Victimele erau bătute, iar femeile, unele minore, erau forțate să întrețină relații sexuale cu „călăii” lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here