Dragnea: Independenţa procurorilor a fost ştirbită de anumite acţiuni, gesturi, chiar presiuni

0
245


    Ministrul Tudorel Toader nu trebuie să aștepte modificarea legilor Justiției, ci trebuie să declanșeze procedurile de numire a noului șef al DNA, a declarat luni președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD. „Va fi o decizie a ministrului Justiției, nu văd de ce ar trebui să aștepte ministrul Justiției până când vor intra în vigoare noile legi. E aceeași procedură, nu s-a schimbat nimic. (…) Nu știu ce va face ministrul Justiției, dacă o să ne întrebe o să-i spun care e punctul meu de vedere – nu cred că trebuie să aștepte modificarea legilor Justiției, este un loc vacant, are atributul propunerii, cred că va trebui să declanșeze procedurile”, a spus Dragnea, într-o conferință de presă.
    Întrebat dacă odată cu revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA a fost „distrus statul paralel”, Dragnea a negat. „Nu, din păcate aici discutăm de o caracatiță mult mai mare. Eu doar îmi exprim speranța și nu numai, ci enorm de mulți români, ca la un moment dat să ajungem în România ca o parte dintre procurori să acționeze cu bună credință și pentru aflarea adevărului și prin respectarea legii și să înțeleagă exact independența pe care nimeni din clasa politică nu le-a știrbit-o. Ba dimpotrivă, independența lor a fost știrbită de anumite acțiuni, gesturi, chiar presiuni. Åži ar fi bine să ancheteze și să facă cercetări având două obiective esențiale – aflarea adevărului și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, nu să acționeze pe comandamente politice”, a arătat liderul PSD.
    Potrivit acestuia, nu există „nicio garanție” că noul procuror șef al DNA nu va face parte din statul paralel. „Nicio garanție. Doar discuția despre cine e șeful DNA este insuficientă și ne și păcălește. Asta este o problemă de sistem, de abordare. Până la urmă un stat de drept, din punctul meu de vedere, este un stat în care trebuie să funcționeze domnia legii și în care orice cetățean român să aibă mai mari speranțele că, dacă este nevinovat, nu pățește nimic. Asta este una dintre marile probleme – teroarea, nesiguranța. (…) Doar dacă vor intra în vigoare noile legi, pentru că noile legi asta au în vedere – să nu se mai permită… Apar întrebări, a apărut această revocare, dar ce se întâmplă cu cei care au semnat protocoalele, cu cei care au pus în aplicare acele protocoale, cu cei care au folosit acele protocoale?”, a adăugat președintele Camerei Deputaților. (…)
    Referindu-se la decizia președintelui Iohannis de revocare din funcție a șefei DNA, liderul PSD a susținut că, ”dacă era un demers sincer, șeful statului nu îl ținea 30 de zile pe agenda publică”. „Este o discuție foarte serioasă, pe care trebuie să o purtăm foarte așezat, pentru că este un demers foarte serios, adică nu e un demers în joacă, dar, din păcate, președintele arată demult că nu respectă Constituția, nu își mai respectă atribuțiile, nu mai are puterea să fie un președinte deasupra partidelor, un președinte fără interese partinice, un președinte care să fie mediator între puterile statului și asta duce la foarte multe blocaje – amenințări ale premierului și multe alte gesturi și acțiuni ale președintelui. Eu cred că decizia (în cazul Kovesi – n.r.) a fost luată pentru că, dacă voia să ia această decizie de la început, nu îl oprea nimeni, probabil că nici copiii de grădiniță nu au crezut că are nevoie de 30 de zile ca să citească decizia Curții – nici nu trebuie să citești toată motivarea. Deci, dacă ar fi fost un demers sincer, o făcea de la început, nu ținea 30 de zile acest subiect pe agenda publică. Åži, repet, fiind în încălcarea Constituției, din secunda a doua, de când s-a publicat decizia CCR în Monitorul Oficial. Adică și un îndemn la nerespectarea deciziilor CCR. Mergând pe logica elementară, probabil că au intervenit alte presiuni de natură personală, calcule personale. Nu am de unde să știu. Dar, din moment ce n-a făcut atunci când era firesc să o facă, și putea să o critice, înseamnă că s-a întâmplat ceva pe parcurs”, a detaliat președintele Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here