Ziua de vineri, 6 iulie 2018 putem spune că a fost o zi magică iar cele ce am văzut aici la Dorna Arini să ne fie recunoștință și model în a prețui părinții și locurile natale.
Pe terenul moștenit de la părinții săi, Procopie și Elisabeta Petrescu, s-a înălțat o biserică. Este o construcție din lemn de stejar cu acoperiș de șindrilă. Deasupra pronaosului se afla o turlă cu foișor. Întregul lăcaș conferă originalitate cu specific maramureșean.
Tabloul votiv din pronaos îi înfățișează pe părinții Procopie și Elisabeta, ctitorii mânăstirii, pe Înaltpreasfințitul Teodosie și pe Înaltpreasfințitul Pimen, prin a căror purtare de grijă s-a înălțat biserica.
De-a lungul secolelor XV-XVII în comuna Dorna Arini a existat o vatră monahală întemeiată de Cuviosul Chiriac, ucenic al Sfântului Daniil Sihastru de la Voroneț.
Afirm cu pioșenie și smerenie că nu putem construi toți lăcașuri de o asemenea anvergură și nici nu putem răspunde la toate chemările vieții, dar exemplul Înaltpreasfințitului Teodosie ne îndeamnă să trăim cu iubire de oameni, cu credință, cu puterea de a ierta și ajuta, iar uneori și aceea de a consola.
Mulțumim, Daniela Petrea, pentru excursia organizată, pentru locul și momentul ales care mi se pare că nu-i întâmplător! Grupul acesta de seniori a fost alături de tine pe tot parcursul pelerinajului și n-o să uite niciodată această zi binecuvântată.
Pornind de la acest model, fac apel către toți pensionarii vrânceni să „ținem aproape ” iar cei ce sunt membri ai asociației să poată oferi mai mult membrilor de azi și de mâine. Prin solidaritatea acestui segment de populație vom rezista! Noi nu dispunem de surse financiare de la stat. Trebuie să creștem numărul membrilor cotizanți, însemnând ca aceștia să facă și împrumuturi iar cu fondurile acumulate să putem organiza și alte activități cultural-educative.