Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO: Un grup de seniori de la CARP “Milcov” Focşani tocmai s-a întors dintr-un pelerinaj


       Aproape de fiecare dată când mergem împreună „călători pe cărările patriei” oamenii aceștia îmi dau idei, mă-ncarcă cu energie și subiecte „o mie!” Scriu cu repeziciune și iuțeala inimii, aproape că nu mă pot opri! De data aceasta aproape toți, toți am primit un cadou făcut în tăcere și liniște sufletească de la una dintre organizatoarele excursiilor. Este cea care face cele mai îndrăznețe excursii, bine gândite, proiectate din timp, negociate atent la cazare și masă și cu „mesaj”. Ea e Doamna Daniela Petrea, economist la CARP „Milcov” Focșani de 12 ani.
       În zilele de 5 și 6 iulie 2018 am făcut un pelerinaj în nordul țării, la multe lăcașuri de cult pe care le-am admirat și în anii trecuți precum: Mânăstirea Văratec, Mânăstirea Agapia, Mânăstirea Voroneț și altele. Punctul culminant de această dată a fost Mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la Dorna Arini. Slujba pe care am ascultat-o cu toții, vârstnici și tineri presărați printre noi, binecuvântarea primită chiar de la Înaltpreasfințitul Teodosie, fiu al plaiului dornean, a avut ca leitmotiv:”Pe tine Doamne te chemăm!” și „Ai grijă de cei umili!”.

       Ziua de vineri, 6 iulie 2018 putem spune că a fost o zi magică iar cele ce am văzut aici la Dorna Arini să ne fie recunoștință și model în a prețui părinții și locurile natale.
       Pe terenul moștenit de la părinții săi, Procopie și Elisabeta Petrescu, s-a înălțat o biserică. Este o construcție din lemn de stejar cu acoperiș de șindrilă. Deasupra pronaosului se afla o turlă cu foișor. Întregul lăcaș conferă originalitate cu specific maramureșean.
      Tabloul votiv din pronaos îi înfățișează pe părinții Procopie și Elisabeta, ctitorii mânăstirii, pe Înaltpreasfințitul Teodosie și pe Înaltpreasfințitul Pimen, prin a căror purtare de grijă s-a înălțat biserica.
    De-a lungul secolelor XV-XVII în comuna Dorna Arini a existat o vatră monahală întemeiată de Cuviosul Chiriac, ucenic al Sfântului Daniil Sihastru de la Voroneț.

     Răspunsul dat peste veacuri de un fiu al plaiurilor dornene este un foarte bun exemplu pentru generațiile viitoare.

    Afirm cu pioșenie și smerenie că nu putem construi toți lăcașuri de o asemenea anvergură și nici nu putem răspunde la toate chemările vieții, dar exemplul Înaltpreasfințitului Teodosie ne îndeamnă să trăim cu iubire de oameni, cu credință, cu puterea de a ierta și ajuta, iar uneori și aceea de a consola.
       Mulțumim, Daniela Petrea, pentru excursia organizată, pentru locul și momentul ales care mi se pare că nu-i întâmplător! Grupul acesta de seniori a fost alături de tine pe tot parcursul pelerinajului și n-o să uite niciodată această zi binecuvântată.
       Pornind de la acest model, fac apel către toți pensionarii vrânceni să „ținem aproape ” iar cei ce sunt membri ai asociației să poată oferi mai mult membrilor  de azi și de mâine. Prin solidaritatea acestui segment de populație vom rezista! Noi nu dispunem de surse financiare de la stat. Trebuie să creștem numărul membrilor cotizanți,  însemnând ca aceștia să facă și împrumuturi iar cu fondurile acumulate să putem organiza și alte activități cultural-educative.

A consemnat  Nonagenara, membră a CARP „Milcov” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?