Italia vrea să-și închidă porturile pentru vapoarele europene în misiune pe Marea Mediterană

0
182


Italia vrea să-și închidă porturile pentru navele în misiune în Marea Mediterană în timp ce ele au la bord migranți salvați în largul țărmurilor libiene, a declarat duminică ministrul italian de interne Matteo Salvini, citat de AFP. ”Joi voi pune pe masa reuniunii europene de la Innsbruck cererea de închidere a porturilor italiene pentru navele misiunilor internaționale”, a afirmat Salvini pe contul său de Twitter, făcând referire la o reuniune a miniștrilor europeni de interne prevăzută să aibă loc în Austria. ”Din păcate, guvernele italiene din ultimii cinci ani au semnat acorduri pentru ca toate aceste vapoare să-și debarce migranții în Italia”, a adăugat el.
Circa 106 migranți au debarcat la Messina, în Sicilia (sud), în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Ei au fost salvați joia trecută în largul țărmurilor libiene de către nava militară irlandeză Samuel Beckett. Mai multe misiuni au loc pe Marea Mediterană. Salvini nu a precizat care dintre ele ar fi vizate. Principala dintre ele este operațiunea Sophia, de luptă împotriva traficanților de ființe umane, lansată de Uniunea Europeană în 2015. Ea este plasată sub comandament italian și cartierul său general este la Roma. Există de asemenea operațiunea Triton, lansată în 2014 de către agenția europeană de control al frontierelor externe ale UE, Frontex, și la care participă și nave ale NATO.
Noul guvern italian a introdus o politică ce vizează să aducă la zero numărul migranților care sosesc pe țărmurile Italiei. Începând de la 1 ianuarie, 16.687 de persoane au fost debarcate pe țărmurile italiene, dintre care 11.000 provenite din Libia, respectiv cu 80 % mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unor date publicate joi de către Ministerul italian de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here