VIDEO și GALERIE FOTO: Au început Zilele Focșaniului: drapel de 100 de metri, horă a bucuriei, festivaluri, concerte

0
7949


    Într-o atmosferă de sărbătoare au debutat, vineri, evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Focsani. În mod tradițional, Zilele Municipiului Focșani aduc aminte de semnarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 6 iulie 1862, a decretului care consfințea unirea celor două orașe-târguri de graniță, Focșanii Moldoveni și Focșanii Munteni. Manifestările organizate de municipalitate au fost deschise de ansamblurile folclorice prezente la Festivalul „Vatra Mioriței” și corurile reunite la Festivalul Coral Internațional Pastorala. Membrii ansamblurilor folclorice au venit în Piața Unirii purtând un drapel al României confecționat special pentru acest moment, în lungime de 100 metri, pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire. A urma o horă a bucuriei în jurul monumentului Uniri din centrul municipiului și cuvântul de deschidere rostit de primarul Cristi Misăilă.

    Edilul a menționat că, anul acesta, municipalitatea are invitați din administrațiiile locale din Tivoli, Majdanpek, Cernăuți, din Saint-Amand-les-Eaux iar la festivalurile organizate participă invitați din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova dar și din țară. „Anul acesta am organizat mai multe concursuri, festivaluri. Avem Festivalul „Vatra Mioriței” unde avem invitați din țară și străinătate. Aceștia au dansat cu noi hora bucuriei, cu drapelul României în lungime de 100 metri, pentru a simboliza cei o sută de ani care se împlinesc anul acesta de la Marea Unire. La Fetivalul Coral Internațional Pastorala avem invitați din Chișinău, Cernăuți, Pitești, Cluj, Târgoviște și corul din Vulturu. Vă doresc distracție plăcută, să fie o atmosferă de sărbătoare așa cum meritați cu toții. Aici, de fapt, a pornit Unirea de la 1918. La 24 ianuarie 1859, Cuza, Kogălniceanu și mai marii vremii au pecetluit unirea Moldovei cu Èšara Românească. Așa cum dumnealor au făcut în acele clipe istorice, astăzi, la 100 de ani de la Marea Unire, să îngropăm securea dezbinării și să facem din Focșani o capitală a onoarei”, a spus primarul Cristi Misăilă.
    Întâlnirile oficiale cu delegații străini prezenți la Focșani au avut loc în cursul dimineții de vineri. Prezentarea oficială a avut loc în cadrul unei conferințe de presă susținute la Ateneul Popular. Reprezentanții delegați au subliniat importanța realizării unor legături culturale, sociale dar și economice. Reprezentantul orașului Tivoli, unde trăiește o comunitate foarte mare de focșăneni, a precizat că ar trebuie realizate chiar și proiecte economice comune care să ajute la dezvoltarea economică. De altfel, asesorul orașului Tivoli a remarcat schimbările prin care a trecut Focșaniul în ultimii șase ani, schimbările la nivelul urbanismului dar și în ceea ce privește infrastructura rutieră.
Din partea orașului Saint-Amand-les-Eaux, Franța, sunt prezenți viceprimarul Jean Marc Mondino, Annick Dubois-președintele Asociației Souvenir Francais, Valentin Martin-directorul cabinetului primarului. Delegația din Tivoli este formată din asesorul Riccardo Luciani și consilierul local Carlo Caldironi. Invitații din Cernăuți sunt Serhii Martyniuk-directorul Departamentului Educației din Consiliul Local, Olga Martyniuk-decan adjunct la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Națională Cernăuți, Ivan Ignat-directorul Gimnaziului Alexandru cel Bun și Svitlana Mokroguz, directorul Școlii nr3 din Cernăuți. De la Majdanpek au venit președintele Consiliului Local, Slavisa Bozinovic, directorul Centrului Cultural, Ljubisa Golubovic și consilierul local Zoran Milosevic. „La o nouă ediție aniversară, în anul Centenarului Marii Uniri, suntem într-o mare familie, a Uniunii Europene, dar avem alături și frații noștri care urmează să intre în Uniunea Europeană. Este o bucurie deosebită să fiți alături de noi în aceste zile frumoase, zile prilejuite de manifestările legate de aniversarea municipiului nostru”, a precizat primarul Cristi Misăilă.

Invitați la festivalurile de la Focșani

     Invitații la Festivalul Internațional de Folclor „Vatra Mioriței” sunt fanfara Rotaria-Vaslui, Ansamblul folcloric „Dor bucovinean”-Cernăuți, Ansamblul ucrainean „Kolorit”-casa de Cultură Roșa-Cernăuți, Ansamblul folcloric „Veselia”-Comunitatea românilor din Glogoni – Serbia, Ansamblul folcloric „Abrasevic”-Valjevo, Serbia, Ansamblul folcloric basarabean „Doina Prutului” și grupul tradițional „Vălenășițele” din Cahul, Republica Moldova, Ansamblul meglenoromân „Altona” din Cerna, Tulcea, Ansamblul folcloric „Cununa”, din Agnita, Sibiu, Ansamblul folcloric „Vlăsceanca”, din Videle, Teleorman, Ansamblul „Călușarii”, din Osica de Jos, Olt, Ansamblul folcloric „Avlige”, din Gurcovo-Balcik, Bulgaria. Invitații Festivalului Coral Internațional Pastorala sunt Capela Corală Academică „Doina” al Filarmonicii din Chișinău, Corul „Dragoș Vodă” din Cernăuți, Corul „Ars Nova” din Pitești, Corul Euterpe din București, Corala Universitarilor din Cluj Napoca, Corul „Appasionata” din Târgoviște, Corul „Ștefan Andronic” din Vulturu și Corul „Pastorala”

Un foc de arficii va închide Zilele Focșaniului

    Pe scena din Piața Unirii au loc recitaluri ale unor soliști cunoscuți și formații consacrate de muzică populară, etno, disco, hip-hop, dance din România. Vor fi momente cu lasere și lumini dinamice. Spectacolele au loc, începând cu ora 16,30, în zilele de 6, 7 și 8 iulie 2018. Vineri, au cântat pentru focșăneni, Daniel Iordăchioaie, Narcotic Sound, Claudia Pavel, Anda Adam, Connect-R, Andra.
    Sâmbătă, pe scenă vor urca Mihai Constantinescu, Nico, Corina, Maximilian, Loredana. Duminică, pe scena din Piața Unirii vor urca Oana Sârbu, Oana Radu, Aurelian Temișan,  Antonia, Alex Velea, La Familia. Seara se va încheia cu un foc de artificii. Spectacolele sunt prezentate de Cătălin Măruță, Răzvan Simion, Flavia Mihășan, Octavian Ursulescu.

Sâmbătă, 7 iulie
10.00 – 12.00 Mausoleu Sud -Spectacol folcloric Ansamblul „Tara Vrancei” și formațiile participante
11.30 – 14.00 Ateneul Popular Focșani- Premiere concurs „Bogdania”
14.30 – 15.00 Arene tenis Sud – Premiere tenis – simplu Vrancea Trophy
16.00 – 17.00 Muzeu „Trepte de istorie” – Vernisaj expoziție pictură
17.00 – 19.00 Teatrul Municipal Focșani – Premierea „Cuplurilor de Aur”
Concert Fanfara militară + Pastorala
17.00 – 19.00 Piața Unirii – Recitaluri – Festivalul Folcloric Internațional „Vatra Mioriței”
19.00 – 23.00 Piața Unirii – Spectacol artistic
20.00 – 21.00 Teatrul Municipal Focșani – Premierea Festivalului Coral Pastorala

Duminică, 8 iulie
10.00 – 11.00 Piața Moldovei – Spectacol folcloric
11.00 – 12.00 Biserica Sf. Ioan, Piața Unirii + alte 4 biserici – Concert liturgic Pastorala și formațiile participante

19.00 – 23.00 Piața Unirii – Spectacol artistic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here