Uniunea Europeană întreabă cetăţenii dacă doresc păstrarea sau renunţarea la ora de vară

0
363


Europenii sunt întrebați, prin intermediul unui sondaj lansat de Comisia Europeană, dacă doresc să păstreze sau să renunțe la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o oră în ultima duminică din luna martie, informează DPA.
Comisia Europeană a lansat un sondaj, care poate fi completat până în data de 16 august, prin care cetățenii din UE sunt întrebați dacă doresc păstrarea orei de vară sau renunțarea la aceasta precum și dacă preferă ora de vară – când ceasurile sunt date cu o oră înainte – sau ora de iarnă. Sondajul vine ca urmare a rezoluției adoptate de Parlamentul European în februarie referitoare la reevaluarea regimului schimbării orei precum și în urma solicitărilor cetățenilor și a câtorva state membre, precizează Comisia Europeană. Chestionarul conține cinci întrebări prin care respondenții sunt rugați să-și evalueze experiențele legate de schimbarea orei, să spună dacă doresc continuarea acestei practici sau desființarea sa, motivându-și opțiunea, să specifice dacă preferă ca ceasurile să rămână permanent date înainte sau înapoi.
În luna martie, 73% dintre germanii intervievați au spus că ar prefera desființarea orei de vară, potrivit unui sondaj comandat de compania germană din domeniul asigurărilor DAK. Cu toate acestea, puțini dintre cei întrebați se așteaptă ca această practică să fie desființată în următorii cinci ani.
Mecanismul trecerii la ora de vară a fost introdus în mai multe țări europene în timpul Primului Război Mondial pentru a contribui la economisirea energiei electrice. Potrivit reglementărilor europene, în statele din blocul comunitar, ceasurile se dau cu o oră înainte în ultima duminică din luna martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here