Consilierul de la Finanțe acuzat de luare de mită, pus sub control judiciar

0
656


Consilierul superior de la Finanțe, trimis în judecată pentru luare de mită, a scăpat de arestul la domiciliu. Magistrații Tribunalului Vrancea au revocat, vineri, măsura arestului la domiciliu, pe care au înlocuit-o cu măsura controlului judiciar. Decizia nu este definitivă. „(…) dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, dispusă prin încheierea judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul Vrancea (…) față de inculpatul D(…) G(…), cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile din momentul rămânerii definitive a prezentei încheieri. (…) pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, după caz, ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată, după caz, cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat. (…) impune inculpatului (…) ca pe timpul controlului judiciar să respecte următoarele obligații: a) să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată; b) să nu se apropie de martorii (…) și să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect, pe nicio cale. (…) atrage atenția inculpatului că în caz de încălcare cu rea credință a obligațiilor impuse, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive. (…) dispune ca supravegherea respectării de către inculpat a obligațiilor ce îi revin pe durata controlului judiciar să fie exercitată de Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, prin formațiunea de poliție competentă teritorial. (…) 06.07.2018”, este decizia magistraților.
Consilierul superior de la Agenția Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, prins în flagrant de ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Vrancea luând mită, a și fost trimis în judecată în urmă cu câteva zile. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea l-au acuzat pe bărbat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
    Conform rechizitoriului, pe data de 23 iunie a.c., bărbatul în vârstă de 55 de ani, din comuna Cotești, ar fi primit de la o persoană suma de 300 lei, un sac cu ciment și două balamale, în total 340 de lei, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, cu ocazia unui control financiar ce urma a fi efectuat la magazinul persoanei vătămate. De asemenea, anchetatorii mai arată că la data de 16 iunie a.c, bărbatul ar fi primit de la o altă persoană două beri și patru saci cu ciuperci. De la aceeași persoană, el ar fi mai pretins și două tevi metalice, tot pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu cu ocazia unui control ce urma a fi făcut la magazinul păgubitului.

    Anchetatorii au stabilit că pe data de 9 iunie a.c., bărbatul ar fi mers la un magazin din Corbița, localitate în care are și el o proprietate, și ar fi cumpărat mai multe produse alimentare, timp în care ar fi discutat cu administratora, căreia i-ar fi spus cu ce se ocupă și i-ar fi arătat legitimația. Bărbatul și-a motivat și prezența în zonă, spunându-i femeii că este în localitate pentru a merge la mormântul tatălui său.
    După aproximativ o săptămână, consilierul superior ar fi revenit la același magazin din Corbița, care de această dată era închis. L-ar fi văzut în apropiere pe copilul administratorei și i-ar fi cerut acestuia să deschidă pentru că vrea să cumpere ceva. Acesta i-ar fi spus că el este minor și că nu vinde la magazin. Într-un final, copilul ar fi cedat la insistențele bărbatului și ar fi deschis magazinul. Consilierul superior i-ar fi cerut o lumânare care costa 3 lei și i-a dat copilului 5 lei. Ulterior, i-ar fi cerut minorului și 2 țigări, pe care copilul i le-ar fi dat. După ce minorul i-a dat țigările, inculpatul i-ar fi spus acestuia unde lucrează și i-ar fi cerut să noteze pe o agendă numărul lui de telefon pentru a-l suna mama, recomandându-se ca fiind „inspectorul Neagu”. Înainte de a ieși din magazin, inculpatul i-ar fi cerut copilului și restul țigărilor din pachetul din care primise primele două tigări. Fără să le plătească, le-ar fi luat și ar fi ieșit din magazin.
Pe 23 iunie, la locuința consilierului au ajuns și politiștii din cadrul Serviciului Județean Aticorupție, care ar fi găsit în mașina acestuia suma de 300 lei, pe care o primise de la păgubit, dar și 150 euro. Consilierul a spus că leii i-ar fi primit pentru a cumpăra ceva, iar cu privire la euro a spus că i-ar fi scos de la bancă.
După flagrantul din 23 iunie, organizat de ofițerii SJA Vrancea, consilierul a fost reținut și dus la instanță. El nu a primit mandat de arestare preventivă, ci arest la domiciliu, care acum a fost înlocuit cu controlul judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here