Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Momente speciale la Gala celor 36 de cetățeni de onoare ai Focșaniului


    Cetățenii de onoare ai municipiului Focșani au fost omagiați, ieri, în cadrul unui eveniment special organizat la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”. Prima Gală a cetățenilor de onoare ai municipiului a reunit reprezentanți ai administrației locale, șefi de instituții publice deconcentrate, oameni de afaceri, invitați, rude și prieteni ai cetățenilor de onoare. Gazda întâlnirii a fost directorul Teatrului Municipal, actorul Sorin Francu. Acesta a prezentat fiecare persoană care a primit această distincție specială de cetățean de onoare al municipiului. În cei 25 de ani au fost 36 de persoane care au intrat în acest club, precum veterani de război, sportivi de performanță, actori, militari care s-au distins în teatrele de operații dar și patrioți din Republica Moldova care au fost deținuți politici sau au avut de suferit din cauza regimului separatist de la Tiraspol.

    În cuvântul de deschidere, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, a subliniat importanța organizării unui asemenea eveniment în anul Centenarului Marii Uniri. „Este anul în care trebuie să ne aducem aminte de înaintașii noștri care s-au sacrificat pentru a păstre nealterată identitatea de neam și țară. Istoria și oamenii care au făcut-o ne-au dat de-a lungul timpului nenumărate ocazii și motive să nu ne plecăm în fața nimănui și să spunem cu toată convingerea că suntem mândri că suntem români. Aceasta este și tema concursului Centenar, orașul unirii în 100 de imagini, concurs desfășurat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, 100 de imagini cu clădiri și personalități ale orașului nostru. În această seară este vorba despre cei care s-au remarcat de-a lungul vieții și carierei lor făcând ca prin faptele lor să vorbească despre România, despre Focșani în mod special, numai la superlativ”, a spus primarul Misăilă.

    Edilul a făcut un apel ca în acest an, focșănenii să își aducă aminte de idealurile Micii Uniri de la 1859, să „îngroape securea dezbinării”. „Dacă la 24 ianuarie 1859, Cuza, Kogălniceanu, împreună cu mai marii vremii săvârșeau un pas important către Marea Unire de la 1918, haideți să ne unim forțele, gândurile, idealurile și astăzi, la o sută de ani, să îngropăm securea dezbinării și să facem ca Focșaniul să fie măcar o capitală a onoarei”, a spus primarul Cristi Misăilă. Din partea cetățenilor de onoare care nu au reușit să ajungă la eveniment au fost prezentate mesaje video, cum a fost cel al handbalistei Valentina Ardean Elisei.  Un moment special a fost mesajul istoricului și jurnalistului Florian Bichir, discipol al istoricului Gheorghe Buzatu, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța de a-și cinsti valorile în timpul vieții.

    În cadrul evenimentului de ieri a fost conferită această distincție pentru patru focșăneni care s-au distins prin activitatea realizată și au făcut cunoscut municipiul în țară și peste hotare. Acest titlu a fost conferit profesorului Petre Abeaboeru, domnului Constantin Balaci, pictorului Viorica Didina Toporaș și sportivului Cătălin Paraschiveanu, boxer profesionist. Cei patru au primit placheta din partea primarului Cristi Misăilă în aplauzele celor prezenți în sară. În cadrul Galei au avut loc mai multe momente artistice susținute de artiști focșăneni. Au urcat pe scenă actorii Teatrului Municipal, Corul de Cameră Pastorală, muzicienii Ateneului Popular și artiștii Ansamblului Folcloric Profesionist „Èšara Vrancei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?