Aparatele de aer condiţionat agravează poluarea atmosferică (studiu)

0
315


Folosirea tot mai frecventă a aparatelor de aer condiționat, mai ales pe durata verii și a perioadelor cu temperaturi ridicate, agravează și mai mult poluarea atmosferică, potrivit unui studiu publicat marți în revista PLOS Medicine și citat de EFE. Impactul este atât de mare, încât echipa de cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite anticipează mai mult de o mie de decese suplimentare pe an, la jumătatea acestui secol, din cauza nivelurilor ridicate de poluare provocate de utilizarea mai intensă a combustibililor fosili pentru a răci clădirile.
Autorul principal al studiului, Jonathan Patz, de la Universitatea Wisconsin-Madison, a declarat că pe viitor, în perioadele de vară, când se preconizează ca valurile de căldură să devină mai frecvente și mai intense, aerul condiționat „va salva vieți”. Totuși, el a avertizat că utilizarea în creștere a aerului condiționat depinde de energia derivată de la combustibilii fosili, iar poluarea atmosferică va provoca mai multe îmbolnăviri și decese.
Clădirile rezidențiale și de birouri sunt cei mai mari consumatori de energie din Statele Unite, fiind responsabile de peste 60 % din cererea energetică a acestei țări, unde s-a desfășurat această cercetare. Studiul preconizează 13.000 decese suplimentare pe an provocate de nivelurile ridicate de particulele fine pe timpul verii și 3.000 de decese suplimentare provocate de ozonul din Statele Unite la jumătatea acestui secol.
Majoritatea deceselor sunt atribuite unor procese precum emisiile de gaze și de substanțe chimice emanate în atmosferă, care este deja afectată de creșterea temperaturilor. Totuși, peste 1.000 dintre aceste decese vor fi provocate anual de o mai mare utilizare a aparatelor de aer condiționat, având la bază energia produsă pe bază de combustibili fosili.
Rezultatele acestui studiu, potrivit echipei din Wisconsin, subliniază necesitatea de a schimba sursele de energie actuale cu unele sustenabile, precum energia eoliană și cea solară, și realizarea unor aparate de aer condiționat mai economice din punct de vedere al consumului de energie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here