”Operaţiunea London Bridge” – Plan de acţiune în cazul decesului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

0
519


Membrii executivului de la Londra s-au reunit de curând, potrivit presei britanice, pentru a discuta protocolul ce trebuie urmat în cazul decesului reginei Elisabeta a II-a. Acest plan de acțiune se numește „Operațiunea London Bridge”, notează ediția online a ziarului spaniol ABC. Guvernul britanic se pregătește deja pentru o posibilă moarte a reginei Elisabeta a II-a în viitorul apropiat. Este vorba despre un simplu test ce vizează protocolul care trebuie pus în aplicare în cazul morții suveranei britanice: vor fi decretate zece zile de doliu național, iar fiul cel mare al suveranei, prințul Charles, va ocupa tronul Marii Britanii. El va vizita apoi Scoția și Å¢ara Galilor, la puțin timp după moartea reginei, pentru „a demonstra că sunt parte integrantă a monarhiei”.
Acest protocol a declanșat însă un semnal de alarmă în rândul britanicilor, în contextul în care regina Elisabeta a II-a a fost nevoită să lipsească săptămâna trecută de la o ceremonie religioasă oficiată la Catedrala Saint Paul din cauza unei indispoziții. Nu este prima dată când starea de sănătate a suveranei îngrijorează națiunea britanică, după ce în anii trecuți suverana și-a amânat o călătorie din cauza unei răceli.
Perioada de doliu va fi împărțită în două părți. În primele nouă zile vor fi organizate o serie de procesiuni în fața sicriului, iar în a zecea zi vor răsuna clopotele turnului Big Ben la ora locală 09.00. Două ore mai târziu, vor începe funeraliile la catedrala Westminster. Acestea vor fi primele funeralii de stat organizate în Marea Britanie după anul 1965, după decesul prim-ministrului Winston Churchill, căruia regina Elisabeta a II-a i-a acordat această onoare.
Reuniunea pentru punerea la punct a acestui protocol a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. La acea ședință au participat numeroși membri ai guvernului, în frunte cu numărul doi al executivului, David Lidington, potrivit ziarului The Sunday Times. Ei au ținut totuși să precizeze că reuniunea nu a fost motivată de starea de indispoziție a reginei din cursul săptămânii. Diferite surse au semnalat că operațiunea cunoscută sub numele de „London Bridge” este un plan de acțiune ce va fi implementat în cazul morții reginei, pe care autoritățile britanice îl au pregătit de mult timp și care se află în „permanentă” actualizare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here