IGPR: Grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane – destructurat; prejudiciul – 600.000 de euro

0
368


Polițiștii de combatere a criminalității organizate Brașov, în cooperare cu autoritățile germane, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, au destructurat un grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, care ar fi cauzat un prejudiciu de 600.000 de euro statului german prin obținerea de ajutoare bănești de către persoane recrutate din România și transportate în Germania, unde ar fi fost cazate în condiții insalubre.
Potrivit unui comunicat al IGPR, echipe comune formate din polițiști de combatere a criminalității organizate Brașov și polițiști germani, sub coordonarea procurorilor DIICOT – S.T. Brașov, au efectuat 27 de percheziții, pe teritoriul României și al Germaniei, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în trafic de persoane. Cele 11 percheziții din România au fost efectuate la locuințe din județele Brașov, Arad, Buzău și Ialomița. Din cercetări a rezultat că, în perioada 2014 – 2017, un grup infracțional organizat, format din opt cetățeni români, ar fi acționat în zona municipiului Brașov, de unde ar fi recrutat aproximativ 50 de familii, majoritatea având copii minori, pe care le-ar fi transportat în Germania, sub promisiunea oferirii unui loc de muncă.
Familiilor le-ar fi fost înlesnit transportul către Germania, unde erau cazate în diferite locații aparținând unor cetățeni germani, în condiții insalubre, în locuințe supraaglomerate, fără mobilier, dotate, în cele mai multe cazuri, doar cu saltele de dormit. Totodată, membrii grupării le-ar fi înmânat acestora sume foarte mici de bani (maxim 100 de euro/lună), care le asigurau condiții minime de subzistență. Membrii familiilor ar fi fost determinați să semneze documente pentru obținerea de ajutoare bănești, oferite de statul german (alocații pentru copii, ajutoare sociale, plăți compensatorii pentru chirii), ajutoare ce ar fi fost încasate de membrii grupării.
Pentru unele dintre persoane ar fi fost întocmite contracte de muncă, contracte desfăcute la scurt timp pentru ca cei bănuiți să poată solicita asistență socială de la statul german, conturile bancare în care aceste ajutoare erau plătite fiind sub controlul lor. Banii obținuți de membrii grupării ar fi fost folosiți pentru achiziționarea de proprietăți imobiliare și autoturisme de lux.
În vederea documentării activităților infracționale au fost realizate o întâlnire în România și două întâlniri de coordonare la sediul EUROJUST și a fost încheiat un acord pentru constituirea unei echipe comune de anchetă româno-germană, precizează sursa citată. Polițiștii au pus în aplicare 4 mandate europene de arestare și 7 ordine europene de indisponibilizare a unor bunuri. Persoanele pe numele cărora au fost emise mandatele europene de arestare au fost identificate în Dortmund și preluate în custodie.
În urma perchezițiilor din ambele țări, au fost conduse la audieri 18 persoane, urmând ca față de 16 dintre acestea să fie propusă instituirea unor măsuri cu caracter preventiv. De la locuințele percheziționate în România au fost ridicate înscrisuri, 15.000 de lei și aproximativ 23.300 de euro.
Cercetările sunt continuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul Trafic de Persoane și organele judiciare din Germania, pentru stabilirea întregii activități infracționale a membrilor grupării, în cadrul dosarului penal instrumentat sub supravegherea DIICOT, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup criminal organizat, trafic de persoane și trafic de minori, înșelăciune și spălare de bani.
Pe parcursul activităților, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov au fost sprijiniți de polițiști de combatere a criminalității organizate din Arad, Covasna, Ialomița și Buzău și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here