GALERIE FOTO: Mai multe proiectile și cartușe găsite ieri, inclusiv pe Bulevardul Independenței din Panciu

0
420


    3 proiectile explozive și 85 cartușe infanterie au fost ridicate în cursul zilei de miercuri, 4 iulie a.c., de specialiștii pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al Județului Vrancea.
    Un proiectil exploziv de calibru 240 mm a fost identificat semiîngropat în albia râului Åžușița, între localitățile Tișița și Panciu. O persoană care trecea prin zonă a observat elementul de muniție neexplodată și a apelat numărul unic de urgență 112.
De asemenea, în cursul aceleiași zile, s-au anunțat alte două posibile elemente de muniție rămase neexplodate pe teritoriul orașului Panciu. Astfel, de pe Bulevardul Independenței s-a identificat un proiectil exploziv de calibru 76 mm, așezat pe bordura de pe marginea drumului. Zona a fost izolată corespunzător, nepermițându-se accesul populației până la înlăturarea stării de pericol.
    O altă misiune s-a desfășurat pe strada Democrației, de unde a fost ridicat un  proiectil exploziv de calibru similar, descoperit de un cetățean în propria grădină. În fiecare situație, specialiștii pirotehniști au cercetat zona în vederea identificării unor eventuale alte elemente de muniție, după care le-au transportat în condiții de siguranță la depozitul special amenajat în vederea distrugerii ulterioare.
    Având în vedere pericolul la care se expun cetățenii în momentul descoperirii acestor elemente de muniție, reamintim principalele aspecte privind modul de comportare în aceste cazuri. Astfel, la descoperirea elementelor de muniție neexplodată, este interzisă:
–    atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
–    ridicarea, transportul și introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe;
–    comercializarea acestora prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase;
–    lovirea sau mișcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață;
–    introducerea munițiilor în foc;
–    topirea elementelor metalice ale munițiilor;
–    tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
–    folosirea munițiilor pentru improvizarea diverselor unelte;
–    utilizarea pulberilor și explozivilor provenite din muniții în scopuri artizanale;
–    demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente;
–    folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniție.
Neutralizarea și distrugerea munițiilor se execută numai de către specialiștii pirotehniști, care au pregătirea și dotarea necesară pentru această misiune periculoasă.
Descoperirea unor elemente de muniție trebuie anunțată la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Căpitan Cristina Duță, ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here