Bolivia va construi un muzeu subacvatic în lacul Titicaca

0
220


Guvernul bolivian va construi un muzeu subacvatic pe fundul lacului Titicaca, în cadrul unui proiect estimat la 10 milioane de dolari, după descoperirea recentă a mii de piese arheologice în străfundurile acestuia, a anunțat marți ministrul Culturii, potrivit AFP. ”Este vorba despre un complex turistic și despre un centru de cercetări arheologice, geologice și biologice, o inițiativă unică în lume”, a afirmat ministrul Culturii, Wilma Alanoca, după ce a oferit informații despre structura viitorului muzeu, proiectată de agenția de dezvoltare belgiană Enabel, parteneră în cadrul proiectului.
Regiunea lacului Titicaca, care se întinde pe o suprafață de 8.562 de kilometri pătrați între Bolivia și Peru, a fost leagănul mai multor culturi care au prosperat înainte de perioada colonială. Cele mai recente descoperiri, făcute anul trecut, au scos la lumină aproape 10.000 de piese arheologice, printre care artefacte fabricate din os, ceramică sau metal precum și oseminte umane și animale sau instrumente folosite la prepararea hranei, datând din epoca civilizațiilor antice pre-tiwanakota, tiwanakota și incașă.
În prezent, se poartă negocieri cu trezoreria boliviană pentru a asigura finanțarea construcției muzeului, cu un cost care ”se ridică la 10 milioane de dolari”, a precizat Wilma Alanoca, adăugând că UNESCO și Belgia vor participa la investiție în limita a două milioane de dolari. Muzeul va fi construit în apropierea orașului San Pedro de Tiquina, situat la aproximativ 100 de kilometri de capitala administrativă a țării, La Paz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here