GALERIE FOTO: Brigada 8 LAROM “Alexandru Ioan Cuza” a sărbătorit 102 ani de la înfiinţare

0
528


    Personalul Brigăzii 8 LAROM a sărbătorit luni, 2 iulie, aniversarea a 102 de ani de la înființarea Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, din garnizoana Focșani. Manifestările dedicate aniversării a 102 ani de existență au debutat la sediul Brigăzii 8 LAROM, unde au avut loc activități festive ce au constat în desfășurarea unei ceremonii militare. În cadrul acestora, au fost avansați în grad militari din toate structurile brigăzii și au fost premiați câștigătorii concursurilor militar-aplicative. La sediul Brigăzii 8 LAROM a urmat apoi ceremonialul religios de sfințire a monumentului ridicat în cinstea Eroilor artileriști.
    Începând cu ora 09.30 s-a desfășurat „Ziua Porților Deschise”, ocazie prin intermediul căreia s-a vizitat Sala Tradițiilor, iar pe platoul marii unități au fost expuse ateliere de prezentarea armamentului și tehnicii din dotarea brigăzii.

Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, Arc peste timp 1916-2018

    „Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” este purtătoarea tradițiilor de luptă ale Brigăzii 2 Artilerie Grea, Regimentului 1 Artilerie Asediu (Grea) și Regimentului 4 (5) Artilerie Grea. Tradițiile de luptă ale brigăzii au fost făurite în cele două conflagrații mondiale prin vibrant patriotism și înalte virtuți ostășești. Participarea la înfăptuirea dezideratelor politico-militare ale statului s-a făcut inclusiv prin jertfă de sânge atât la Mărășești și Mărăști, cât și pe frontul de răsărit și în bătăliile împotriva fascismului din Ardeal, Ungaria și Cehoslovacia.
    Preluarea de către actuala mare unitate a tradițiilor de luptă ale Brigăzii 2 și Regimentelor 1 (15) și 4 (5) Artilerie Grea, este justificată de faptul că, în anul 1949 aceste trei unități au primit ordin de dislocare în garnizoana Focșani, formând o singură mare unitate de artilerie – Brigada 8 Artilerie Grea, care s-a restructurat la 01.11.1950 schimbându-și denumirea în Brigada 8 Artilerie Grea Independentă.
Începând cu data de 01.12.1951, Brigada 8 Artilerie Grea Independentă și-a schimbat denumirea în Brigada 32 Artilerie Grea Independentă. Pe data de 30.12.1951, Brigăzii 32 Artilerie Grea Independentă i s-a acordat Drapelul de Luptă.
    La data de 23.02.1959 brigada a primit denumirea de Brigada 8 Artilerie Tunuri, iar începând cu data de 30.06.1995, unitatea noastră a purtat denumirea de Brigada 8 Artilerie. Începând cu data de 01.12.2001 noua denumire a unității a fost Brigada 8 Artilerie Mixtă, având în compunere trei regimente de artilerie, dislocate în garnizoanele Focșani, Tecuci și Bârlad.
În urma procesului de restructurare, începând cu 04.10.2004, Brigada 8 Artilerie Mixtă și-a schimbat structura, având în compunere un număr de șase batalioane, dislocate în garnizoanele Focșani, Bârlad și Ploiești, iar în data de 10 aprilie 2006 a primit denumirea onorifică de Brigada 8 Artilerie Mixtă „Alexandru Ioan Cuza”.
Din data de 01.11.2010, Brigada 8 Artilerie Mixtă și-a schimbat denumirea în Brigada 8 LAROM, iar în urma procesului de restructurare și modernizare a Armatei României, noua structură a brigăzii are în compunere trei batalioane LAROM, un Batalion Sprijin Logistic, un Batalion Asigurare Date și o Baterie Sprijin”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Brigăzii 8 LAROM.

Foto: Gogu Petruț

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here