Franţa – 500 de ouă de flamingo, abandonate înainte de eclozare, din cauza filmărilor unui lungmetraj

0
203


Scriitorul și cineastul francez Nicolas Vanier, vizat de o plângere pentru abandonarea unui număr de aproximativ 500 de ouă de flamingo roz în urma unui zbor de recunoaștere, a anunțat luni că a renunțat la filmările pentru următorul său lungmetraj, programate în sudul Franței, informează AFP.
La începutul lunii iunie, un avion de mici dimensiuni folosit pentru filmările peliculei „Donne-moi des ailes” a survolat singura colonie de flamingo roz din Franța, instalată pe un lac din Aigues-Mortes, o comună izolată din regiunea Camargue, unde păsările își clocesc ouăle, a raportat asociația France Nature Environnement, aflată la originea acelei plângeri. Zborul, realizat la altitudine joasă, a creat panică în rândul păsărilor, iar 10% dintre cuiburi au fost abandonate, în plină perioadă de clocire. „500 de cupluri dintre cele 4.500 care alcătuiesc colonia și-au abandonat ouăle definitiv”, au explicat reprezentanții organizației.
Ca o ironie a sorții, filmul regizat de Nicolas Vanier „vorbește despre protejarea păsărilor”, potrivit cineastului, prin intermediul poveștii de viață a unui cercetător pasionat de gâștele sălbatice.
„Prezența acestei specii emblematice (…) necesita cele mai mari precauții”, au adăugat reprezentanții asociației ecologiste, care au depus plângere în instanță pentru perturbarea intenționată a unor păsări și distrugerea ouălor unei specii protejate.
Contactat de AFP, Nicolas Vanier a explicat că pilotul avionului lucra pentru un prestator de servicii extern, ce nu era angajat al companiei sale de producție cinematografică, și că a pus capăt imediat acelei colaborări în urma incidentului din Aigues-Mortes. „Un plan de zbor a fost remis acelui pilot, indicând tocmai zonele ce trebuiau evitate. Ei au manevrat acolo, făcând păsările să zboare, iar eu am fost scandalizat”, a continuat cineastul francez, autorul unor filme precum „Dernier Trappeur” și „Loup”. Regizorul a spus că nu poate să fie considerat vinovat de către instanță.
Încercând să „repare ceea ce se poate”, Nicolas Vanier a propus autorităților locale să adopte o populație de flamingo roz, să permită utilizarea filmului într-un cadru pedagogic și să invite asociațiile ecologiste la prezentarea în regiune a peliculei sale. De asemenea, cineastul a promis să devină „portavocea problemelor cu care se confruntă păsările migratoare”. Filmările pentru noua sa peliculă vor continua săptămânile viitoare în Norvegia.
Nicolas Vanier a fost vizat deja de o polemică în 2014, când statul francez a ordonat evacuarea tuturor câinilor de pe domeniul său dedicat unor activități în natură, după o plângere ce viza condițiile de igienă și de securitate. Scriitorul și cineastul francez a calificat drept „grotești” acuzațiile formulate împotriva sa, privind igiena precară a câinilor săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here