Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

“Dicționarul academicienilor vrânceni”, lansat mâine la Muzeul Unirii


Fiecare generație este datoare celei dinainte
„Dicționarul academicienilor vrânceni”, eveniment important al Vrancei în Anul Centenarului 
     
Nu știu câte județe au reușit realizarea unui Dicționar al academicienilor născuți în acele județe. În județul Vrancea, domnul profesor Costică Neagu a pornit și finalizat acest gând frumos, prin coordonarea unui grup de autori. În țara despre care Mehedinți vorbea cu emoție aproape poetică, joi, 5 iunie 2018, va fi lansat Dicționarul academicienilor vrânceni.
Atunci când mi-a cerut domnul profesor Costică Neagu să scriu și eu – printre ceilalți onoranți autori – despre un academician vrâncean, respectiv despre omul de Drept și Profesorul Ștefan Longinescu, m-am simțit ca în pasajul lui Simion Mehedinți despre Vrancea -„de Vrancea nu poate vorbi oricine, oricând și oriunde. Întocmai ca preotul care se îmbracă cu veșminte deosebite când se apropie de altar, așa s-ar cuveni să se pregătească cel care vrea să spună măcar vreo două vorbe…”.
Dar, din ascultare și emoție făcute lucrurile, ne îmbogățim unii pe alții. Rămâne acum să ne judece vremurile și cei de sub ele, însă frumusețea gândului celui dintâi cu care a început această lucrare, aruncă asupra ei lumini demne de memoria Centenarului căruia i-a fost închinată: „Sentimentul trecerii timpului aduce cu sine pe cel al zădărniciei, dar pentru faptul că „veacurile” trăiesc prin cultură, fiecare generație fiind datoare celei dinainte, dar și celei următoare, chemăm astăzi pe toți cei care, prin muncă, pasiune și pornire interioară – la 100 de ani de la Marea Unire, să întindem un arc peste timp, peste micile asperități și orgolii și să străjuim în permanență Flacăra culturii și civilizației vrâncene, până în veac” spunea coordonatorul volumului, în urmă cu doi ani, atunci când lansa proiectul.
Așadar, așteptăm ca cei de azi, dar și cei mai tineri care alcătuiesc generația următoare, să primească acest Dicționar al înaltei culturi a bătrânei Èšări a Vrancei ca pe un obol al nostru, al tuturor, adus memoriei Centenarului. Joi, 5 iunie 2018, la ora 10,00, în sala „Muzeul Unirii” din Focșani, vom asculta cu toții despre ce și despre cine s-a scris în Vrancea noastră iubită, în paradigma cinstei adusă țării întregi.
În Èšara în care a fost oprit tăvălugul războiului și al distrugerii, în Èšara din care s-a repornit reîntregirea neamului, jertfa unei lucrări despre cultură, adică despre ceea ce rămâne, despre ceea ce transmitem, este o jertfă a iubirii față de înaintași și a grijii față de urmași. În fond, într-un prezent în care relativizarea termenilor reprezintă un real pericol la adresa valorilor care întotdeauna au fundamentat viitorul, modelul de rigoare pe care l-au reprezentat români precum academicienii pe care i-a dat Vrancea – ca Simion Mehedinți, Ștefan Longinescu, Gheorghe Longinescu și toți ceilalți amintiți în Dicționar – este exact ceea ce avem nevoie pentru a regăsi cheia revenirii noastre în fire.

Av. Ana – Corina Săcrieru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?