Franţa: Evadare ca în filme, cu un elicopter, dintr-o închisoare de lângă Paris

0
361


Circa 2.900 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în Franța pentru căutarea și arestarea hoțului recidivist, Redoine Faid (46 de ani), care a evadat cu complicitatea unui comando înarmat ce s-a folosit de un elicopter duminică dimineața dintr-o închisoare din apropierea Parisului, la cinci ani de la prima sa evadare spectaculoasă dintr-o altă închisoare franceză, informează AFP. Evadarea a durat „câteva minute” și nu s-a soldat nici cu răniți, nici cu ostatici în închisoarea de la Reau, la sud-est de Paris, în Departamentul Seine-et-Marne, a informat administrația penitenciarului. „Un comando înarmat a aterizat în curtea închisorii în timp ce deținutul se afla la vorbitor”, a adăugat administrația.
Ministrul justiției, Nicole Belloubet, a apreciat că pentru această „evadare ieșită din comun”, comandoul „foarte bine pregătit” cercetase „fără îndoială zona cu ajutorul unor drone”, subliniind că complicii infractorului trecuseră printr-o „ușă foarte puțin utilizată”. „În urmă cu câteva luni, serviciile penitenciarului reperaseră drone care îl survolau”, a subliniat ea. Din surse apropiate dosarului se precizează că evadarea s-a făcut „cu trei complici” și că elicopterul a fost găsit la Gonesse, la nord de Paris, la 60 km de închisoare. „Un dispozitiv de căutare a fost activat în toată regiunea Ile-de-France”, conform ministrului.
Potrivit unei surse polițienești, pilotul elicopterului fusese luat ostatic de complicii lui Redoine Faid. Aflat în stare de șoc, el a fost transportat la spital când a fost recuperat la Gonesse. Aparatul odată aterizat în curtea închisorii, doi indivizi înarmați au coborât și au lansat grenade fumigene în curte, a relatat pentru AFP Martial Delabroye, secretarul sindical al centrului penitenciar. Cei doi bărbați „îmbrăcați în salopete negre, purtând cagule și brasarde ale poliției” și echipați cu „puști de asalt de tip Kalașnikov, au deschis o ușă spre un culoar de serviciu ducând spre vorbitor”, unde Faid se afla împreună cu unul din frații săi.
Elicopterul, de tip Alouette, a aterizat apoi într-o zonă de birouri și depozite la Gonesse. Delincvenții au încercat să-l incendieze, dar el nu a ars până la capăt. Faid și complicii săi ar fi recurs apoi la o mașină, care a fost găsită incendiată în parcarea unui centru comercial din regiune.
Poliția judiciară a fost sesizată și „toate mijloacele sunt mobilizate pentru a-l localiza pe evadat”, a indicat Ministerul de Interne. Unitățile teritoriale ale poliției și jandarmeriei au fost „alertate imediate despre aceste fapte” și „dispozitive coordonate de control și interceptare au fost instituite, ținând cont de periculozitatea evadatului și a posibililor săi complici”, a precizat poliția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here