Cooperativa agricolă ”Å¢ara Mea” va readuce pe piața românească, începând de săptămâna viitoare, soiul autohton de tomate ”Inimă de Bou”, în prezent cooperativa livrând 70 de tone de roșii românești pe săptămână.
Potrivit unui comunicat al Cooperativei „Å¢ara Mea”, remis luni, tomata ”Inimă de Bou” a fost cultivată din cele mai vechi timpuri pe teritoriul României însă această sămânță s-a pierdut, iar de curând a fost recuperată dintr-o bancă de semințe din Germania. Inima de bou este un soi tradițional apreciat în întreaga lume. Tomata are un gust dulce și răcoritor și este un soi foarte rezistent la secetă. Numele soiului provine de la forma fructului, care arată ca inimă de bovină și chiar poate ajunge la greutatea uneia.
„Încă de anul trecut, ‘Å¢ara Mea’ a încercat readucerea pe piață a soiului românesc de roșii ‘Inimă de Bou’, care este complet diferit de franțuzescul ‘coeur de beuf’. Însă, spre surprinderea noastră, nu existau semințe în cantitate suficientă. Am întâmpinat numeroase piedici, pentru că multe semințe erau hibrid, altele nu erau suficient de rezistente sau nu erau autentice. Am căutat acel gust tradițional, pe care mi-l aminteam din copilărie, de la bunici, în multe gospodării, de la fermieri mari la gospodării propriu-zise. A durat un an până am reușit, efectiv, să punem la punct toate detaliile. Dar sunt mândru că, în sfârșit, voi putea cumpăra cu încredere roșii sănătoase și gustoase, pentru copilul meu, din hypermarket”, a declarat Florin Burculescu, președinte Cooperativa „Å¢ara Mea”.
Cele 7 bazine legumicole din care provin tomatele livrate de „Å¢ara Mea”, care reprezintă 3% din totalul bazinelor legumicole românești, sunt situate în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Galați și Ialomița. Cooperativă agricolă „Å¢ara Mea” livrează săptămânal 8 tone de ardei gras, 40 de tone de castraveți, 60 de tone de cartofi și 13 tone de ceapă verde către rafturile hypermarket-urilor. „Å¢ara Mea” activează în prezent cu aproximativ 500 de fermieri în o serie de activități, de la cultivarea legumelor, la procesarea lactatelor și a cărnii de porc și pasăre. Scopul Cooperativei este să crească producția și consumul de produse românești.