Catedrala din Naumburg, Germania, inclusă de UNESCO în lista patrimoniului mondial

0
217


Catedrala din Naumburg, Germania, unul dintre cele mai importante monumente religioase datând din perioada Evului Mediu Târziu, a fost inclusă duminică de UNESCO pe lista patrimoniului mondial, potrivit DPA.
Este cel de-al doilea sit cultural german acceptat de experții UNESCO în cadrul reuniunii de anul acesta de la Manama, capitala statului Bahrain, după peisajul arheologic frontalier Hedeby și Danevirke, inclus sâmbătă pe lista patrimoniului mondial. ”Este o distincție importantă, un tribut special pentru Naumburg și regiunea din care face parte”, a precizat într-o declarație ministrul pentru politici culturale internaționale din Ministerul de externe german, Michelle Muentefering.
Catedrala, construită în secolul al XIII-lea, în stilurile arhitectonice roman și gotic, este celebră în special pentru lucrările din interior realizate de Maestrul din Naumberg, un artist anonim ambulant care a creat sculpturile din piatră a celor 12 fondatori ai catedralei. ”Opera principală a lui Naumburg Master, catedrala Naumburg, demonstrează cât de importante au fost dintotdeauna schimburile culturale și mobilitatea artiștilor pentru dezvoltarea artistică a Europei”, a spus Muentefering.
Tot duminică, comitetul a mai decis includerea în patrimoniul mondial a Parcului național din Chiribiquete, Columbia, – „The Maloca of the jaguar”, primul sit mixt, cultural și natural, din această țară înscris pe lista UNESCO. Maloca este o locuință tradițională indigenă din Columbia. Columbia are deja opt situri recunoscute de UNESCO, șase culturale și două naturale.
Parcul național din Chiribiquete, cea mai întinsă zonă protejată din Columbia, este cunoscut pentru prezența ”tepuy” – cuvânt amerindian care semnifică munte teșit la vârf – formațiuni muntoase cu pante abrupte, aproape perpendiculare pe sol și cu vârful plat care domină pădurea, potrivit UNESCO. Peste 75.000 de picturi, dintre care unele ar putea avea o vechime de până la 20.000 de ani, sunt vizibile pe pereții celor 60 de refugii din stâncă de la poalele munților ”tepuy”.
Comitetul UNESCO a mai înscris duminică situl mixt Pimachiowin Aki din Canada, o regiune vastă de pădure boreală, primul sit cultural și natural canadian acceptat pe lista UNESCO. Pimachiowin Aki, sau ”Pământul care dă viață”, face parte din teritoriul ancestral ocupat de populația Anishinaabe, indigeni care se îndeletniceau cu pescuitul și vânătoarea.
Gobekli Tepe din Turcia, un sit străvechi din munții Germus, în regiunea Anatolia, unde sunt prezente structuri megalitice monumentale circulare și rectangulare, construite de vânători între 9.600 și 8.200 î. Hr, a fost de asemenea inclus pe lista patrimoniului mondial. Tot duminică UNESCO a mai inclus și Ivrea, un oraș industrial din secolul al XX-lea situat în nordul Italiei, unde se află complexul urbanistic construit de producătorul de mașini de scris Olivetti, și Medina Azahara, un oraș datând din secolele al X-lea și al XI-lea, situat în apropiere de Cordoba, în sudul Spaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here