Elevii olimpici la geografie din județul nostru au beneficiat de o excursie de o zi la București susținută financiar de sponsori mereu mai generoși: Premium Porc Group, S.C. Marco Focșani, S.C. Palcom International S.A. Focșani, S.C. Vranlact S.A. Focșan,i S.C. Casiopeea Impex S.R.L. Focșani. La start s-au aliniat 41 de elevi merituoși din clasele V-VII care s-au remarcat în concursurile specifice geografiei în anul școlar 2017-2018. „Am ajuns cu bine în București după aproximativ 3 ore de mers, cu un autocar modern al Transport Public S.A. Focșani. Primul popas l-am făcut la Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti” unde am făcut o scurtă incursiune în istoria și tradițiile satului românesc de odinioară. La intrare, un audio ghid ne-a familiarizat cu ceea ce avea să vedem, apoi la pas ,,am răsfoit” filă cu filă istoria satului românesc de odinioară din Maramureș până în Dobrogea. De aici am plecat către Facultatea de Geografie a Universității București, unde am făcut un tur al acestei prestigioase unități de învățământ superior alături de dna prodecan, prof. univ. dr. Georgeta Bandoc, care după ce ne-a prezentat un scurt istoric al instituției, a trecut în revistă locul și rolul geografiei în viața de zi cu zi subliniind diversificarea profilurilor care se adaptează mereu și mereu la cerințele pieței muncii. Toate acestea în amfiteatrul George Vîlsan. Nu plecăm de aici înainte de a adresa cele mai speciale mulțumiri gazdei noastre prof. univ. dr. Georgeta Bandoc și desigur dnei prof. univ. dr. Laura Cămănescu decanul Facultății de Geografie, fără implicarea căreia această inedită vizită nu ar fi fost posibilă. Când am încheiat vizita noastră la facultate era deja bine trecut de prânz astfel că ne-am grăbit să ajungem la masă. Am ales în cel mai democratic mod cu putință să luăm masa împreună la Pizza Hutt foarte aproape de Universitate. Am beneficiat de servicii și produse de cea mai înaltă calitate dar timpul a trecut parcă mai repede decât ne-am fi dorit, astfel că masa s-a întins pe aproape două ore, ceva mai mult decât ne programasem inițial.
Am plecat grăbiți către autocar și de aici spre Muzeul Național de Geologie unde alături de un ghid foarte priceput am făcut o scurtă dar fascinantă călătorie în lumea încă misterioasă a rocilor și mineralelor. Era deja puțin trecut de ora 17,00 când am ajuns la Muzeul Național de Istorie Naturală ,,Grigore Antipaââ unde după formalitățile de intrare am făcut un tur prin cel mai modern muzeu de la noi cu documentare prin ecrane cu touch screen și vitrine de sticlă luminate așa de fain că îți dau impresia că uneori ești chiar pe fundul oceanului sau cine mai știe unde. Datorită traficului pe alocuri extrem de aglomerat și a vremii nu tocmai prietenoase (după ora 16,00 a început să plouă ușor) am ratat ultimul din obiectivele propuse Grădina Botanică din București, dar rămâne pe agendă. Puțin după ora 18,00 am plecat spre casă, ieșirea din București a fost o adevărată aventură ce a durat mai bine de 30 de minute dar chiar și așa undeva după ora 21,00 am ajuns cu bine în Focșani.
Pe traseu înainte însă de a ajunge în oraș ne-am despărțit de prietenii noștri din Gugești, astfel că în oraș am ajuns ceva mai puțini cu vreo 10 decât la plecare.Toți cei rămași au fost așteptați de părinți pentru a ajunge în siguranță acasă. Pentru unii drumul până acasă a mai presupus ceva kilometri pentru că am avut și mulți premianți din mediul rural din localități ca Jariștea, Movilița, Străoane. A fost poate un pic obositor dar noi zicem că a meritat. Pentru toți nu a fost decât o zi de vacanță pe care am încercat să o facem cât mai faină. Dacă am reușit, rămâne să aflăm de la ei. Mulțumiri speciale sponsorilor noștri fără de care totul nu ar fi fost doar o ,,ipoteză de lucru” „, a povestit în detaliu, inspectorul de georgrafie, din cadrul IÅJ Vrancea, Ovidiu Vasile Allen.
Proiectul de recompensare a olimpicilor la geografie este deja la cea de a treia ediție dar excursia a fost o premieră. „Mulțumim conducerii I.S.J. Vrancea, inspector școlar general prof. Laurina Ailincuței și inspector școlar general adjunct prof. Aurel Șelaru, pentru susținere și apreciere, mulțumim tuturor colegilor noștri cadre didactice implicate în proiect, alături de prof. Ariton George, prof. Cristea Florin, prof. Chipăilă Mirela, prof. Frangu Nelu, prof. Gherghinoiu Neculai, prof. Diac Loredana, prof. Dragomir Octavian, prof. Ion Nicoleta, prof. dr. Ionescu Daniela, prof. Pătrunjel Elena, prof. înv. primar Praja Daniela, prof. Stănescu Cerasela, prof. dr. Săcrieru Răzvan Sorin, prof. Turturică Nicoleta. Mulțumim totodată și domnului conducător auto Dorinel Gheorghiță cel care ne-a asigurat deplasarea în condiții de maximă siguranță pe un trafic pentru care adesea aglomerat e puțin spus. Vacanță frumoasă tuturor în continuare, iar după ce vacanța se va fi sfârșit cu amintiri din cele mai frumoase vă așteptăm din nou implicați pentru a obține noi și noi premii, în sensul lor cel mai geografic desigur”, a încheiat Ovidiu Vasile Allen.