Pintea spune că fiecare spital judeţean de urgenţă va avea un centru pentru tratarea AVC

0
370


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat vineri că de la 1 ianuarie 2019 fiecare spital județean de urgență va avea un centru în care să fie tratați pacienții cu accident vascular cerebral. „Partea de neurologie afectează cel mai mult calitatea vieții unor pacienți post traumatic, adică accidente vasculare și alte diagnostice. În primul rând ne gândeam să definim foarte clar recuperarea neurologică. Dorim să înființăm aceste centre de „stroke” în fiecare spital județean, deja avem aceste 11 centre, dar pentru a le putea pune în funcțiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregăti la București, într-un centru de pregătire, vom aloca resurse pentru asta. Acest program național sper eu că va începe să funcționeze din plin de la 1 ianuarie. Încercăm să punem pe hârtie o colaborare foste bună între unitățile de primiri urgențe, servicii de ambulanță, SMURD, astfel încât pacientul să ajungă în timp util, în 3 ore, să putem să-i facem această tromboliză”, a afirmat Pintea la deschiderea celei de-a opta ediții a Cursului European de Neuroreabilitate – RoNeuro Brain Days, care se desfășoară la Eforie Nord. Ea a adăugat că în România neurologia este un domeniu încă insuficient dezvoltat, „cu toate că avem vârfuri din punct de vedere profesional”.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Cristian Grasu a menționat că, în prezent, România are tot ce îi trebuie din punct de vedere al infrastructurii pentru ca toate cele 41 de centre să înceapă activitatea.
„Bolile neurologice și, în special, accidentul vascular cerebral sunt în topul afecțiunilor care produc moarte sau dizabilități în România. Accidentul vascular ischemic este unul dintre cei mai mari producători de dizabilitate, mai mult de jumătate din pacienții cu un accident vascular ischemic pleacă acasă cu măcar o dizabilitate. Tot ce ne mai trebuie este o repartizare bugetară pentru cheltuielile legate de medicamente și de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a efectelor „stroke”-ului. În mod cert, vom câștiga ani de viță, vom câștiga ani de viață de calitate și în mod cert vom face economii importante pentru bugetul României, nu doar pentru bugetul Ministerul Sănătății”, a arătat secretarul de stat.
În altă ordine de idei, Cristian Grasu a anunțat că Ministerul Sănătății pregătește o centralizare a capacităților românești în ceea ce privește centrele de reabilitare, de recuperare, de balneo-terapie. „La acest capitol stăm destul de bine și cu un efort minim am putea obține rezultate extraordinare și în același timp am putea ajuta România să își îmbunătățească rata turismului”, a precizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here