După vârsta de 105 ani, mortalitatea atinge un „platou”, potrivit unui studiu realizat pe centenari italieni

0
361


Un studiu realizat pe un eșantion alcătuit din aproape 4.000 de persoane supracentenare din Italia întărește ipoteza potrivit căreia oamenii ar atinge un „platou de mortalitate” începând cu vârsta de 105 ani, potrivit rezultatelor acestei cercetări, publicate joi în prestigioasa revista americană Science. Acest studiu a făcut să încline balanța, potrivit autorilor săi, de partea specialiștilor care consideră că omul nu și-a atins încă durata sa maximală de viața – o veche dezbatere care animă de mulți ani comunitatea științifică, relatează AFP.
Un studiu publicat într-o altă prestigioasă revistă științifică, Nature, în 2016, ajungea la concluzia contrară, susținând că longevitatea maximală a oamenilor este fixată și că aceasta a fost deja atinsă, recordul aparținându-i franțuzoaicei Jeanne Calment, decedată în 1997 la vârsta de 122 de ani. Autorii acelui studiu au subliniat că „decanii de vârstă” ai omenirii mor în jurul vârstei de 115 ani, iar aceasta reprezintă, de facto, presupusa limită a longevității umane. Chiar și în țările care dispun de statistici bine arhivate ale registrelor de stare civilă, datele permit arareori studierea acestor rate de mortalitate pentru fiecare vârstă, seniorii fiind adeseori grupați pe tranșe de vârstă.
Autorii studiului publicat joi în revista Science, coordonat de Elisabeta Barbi de la Universitatea La Sapienza din Roma, au alcătuit o bază de date meticuloasă, cu ajutorul Institutului Național de Statistică din Italia, pentru toți rezidenții cu vârste de peste 105 ani în perioada 2009 – 2015. Din totalul acestor persoane – 3.836, 78% erau femei. „Am arătat că rata de mortalitate, care crește într-o manieră exponențială până la 80 de ani, înregistrează apoi o încetinire și atinge sau se apropie foarte mult de un platou, începând cu pragul de 105 ani”, au explicat autorii cercetării.
Rezultatele „sugerează cu fermitate că longevitatea umană continuă să crească odată cu timpul și că o limită a ei, dacă există, nu a fost încă atinsă”, au precizat cercetătorii italieni. Acest fenomen al platoului vârstelor extreme a fost observată și la alte specii. Totuși, această caracteristică evolutivă rămâne încă puțin înțeleasă de către oamenii de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here