Însoţitorii de bord, expuși la un risc mai mare de cancer (studiu)

0
318


Însoțitorii de bord care lucrează pentru companii de transport aerian sunt mai expuși în fața riscului de a dezvolta forme severe de cancer în comparație cu restul populației, potrivit rezultatelor furnizate de un studiu realizat recent pe un eșantion compus din peste 5.000 de membri ai echipajelor de zbor, informează PA. După ce au eliminat criteriul vârstei, autorii studiului au descoperit o prevalență mai mare în rândul însoțitorilor de bord pentru fiecare tip de cancer analizat în cadrul acestei cercetări, în raport cu valorile medii înregistrate în rândul populației generale. Printre acestea se află cancerul mamar (3,4% la însoțitori de bord față de 2,3% pentru populația generală), cancerul uterin (0,15% în comparație cu 0,13%), cancerul cervical (1,0% în comparație cu 0,7%), cancerul gastrointestinal (0,47% în comparație cu 0,27%) și cancerul tiroidian (0,67% în comparație cu 0,56%).
Oamenii de știință spun că descoperirea lor, inclusiv primele rezultate ce atestă o rată sporită de cancer de piele non-melanom, sunt deosebit de îngrijorătoare, ținând cont de starea de sănătate relativ bună a însoțitorilor de bord care au participat la acest studiu. Irina Mordukhovich, coautoare a studiului, publicat în revista Environmental Health, și profesor la Harvard TH Chan School of Public Health, a declarat: „Studiul nostru este unul dintre cele mai ample și mai cuprinzătoare realizate până acum despre cancerul din rândul însoțitorilor de bord, iar noi am analizat profilul unei varietăți largi de cancere”. „În concordanță cu studiile anterioare, am putut să raportăm o prevalență mai mare a cancerului mamar, a melanomului și a cancerului de piele non-melanom în rândul însoțitorilor de bord în comparație cu populația generală. Sunt rezultate șocante, ținând cont de numărul redus de persoane supraponderale și de fumători din această profesie”, a adăugat ea.
Însoțitorii de bord sunt în mod constant expuși la mai multe tipuri cunoscute și probabile de agenți cancerigeni atunci când lucrează la bordul avioanelor, inclusiv la radiația de altitudine, perturbarea ritmului circadian, ce determină modificări ale tiparelor sociale, și calitatea slabă a aerului din aeronave.
Mulți dintre însoțitorii de bord erau în trecut expuși și la fumul provenind de la țigarete, în calitate de fumători pasivi, înainte ca fumatul să fie interzis la bordul aeronavelor.
Autorii studiului au descoperit o asociere între fiecare perioadă de cinci ani lucrată în această profesie și cancerul de piele non-melanom la femei.
Meseria de însoțitor de bord nu pare să fie asociată cu cancerul mamar, cancerul tiroidian și melanomul dacă se ține cont de prevalența acestor boli în rândul tuturor femeilor, însă a fost asociat cu un risc mai mare de cancer mamar la femeile care nu au avut copii și la femeile care au avut mai mult de trei copii, au precizat autorii cercetării. Orice fost sau actual însoțitor de bord a fost eligibil pentru a participa la acest studiu, iar cei mai mulți dintre voluntari (91%) sunt angajați aflați încă în activitate.
Studiul, realizat pe 5.366 de însoțitori de zbor, care lucrează pentru companii americane ce deservesc destinații interne și internaționale, nu a examinat însă impactul pe care călătoriile frecvente cu avionul îl au asupra pasagerilor. Autorii cercetării spun că rezultatele sugerează necesitatea unor eforturi suplimentare pentru a minimaliza riscul de cancer în rândul însoțitorilor de zbor, inclusiv prin monitorizarea radiației și prin organizarea unor controale medicale periodice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here