Conferință de lansare a proiectului „Consolidare și restaurare Secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”

0
349


    Consiliul Județean Vrancea organizează azi o conferință de lansare a proiectului „Consolidare și restaurare Secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”. Proiectul are o valoare estimată la 4.602.962 lei (1 milion de euro), din care finanțarea nerambursabilă pentru implementare, din fonduri europene și din bugetul național, este de 4.371.433 lei (950.311 euro), ceea ce reprezintă 98% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea eligibilă suportată de beneficiar (Consiliul Județean Vrancea) este de 89.212 lei (19.393 euro), echivalentul a 2% din valoarea totală a proiectului. Prin această investiție se urmărește protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al județului Vrancea, obiectivul care va fi restaurat fiind clădire de patrimoniu, inclusă în lista monumentelor istorice. Acest proiect de consolidare și restaurare își propune să redea imobilului, care este unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative din municipiul Focșani, prestanța de început de secol XX.
    În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna, care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de cișmea. De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/ pietonale din jurul monumentului și vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă în zonele pietonale. De asemenea,  va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii.
    Casa Alaci, situată pe Bdul. Gării Nr.1 din Focșani, este monument istoric cod LMI VN-II-m-B-06430, fiind construită de o familie de târgoveți armeni. Realizată în stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX-lea, această operă arhitecturală conferă o notă distinctă orașului. După 1945 clădirea a fost trecută în folosința județenei de partid a județului Putna, iar în 1951 a fost destinată înființării Muzeului de Istorie și Etnografie. Așadar, încă o clădire monument istoric din municipiul Focșani își va recăpăta farmecul de odinioară, după ce va fi restaurată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene și implementat de Consiliul Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here