Viteză, insulte, telefon mobil – Europenii comit erori diferite în timp ce se află la volan

0
327


Germanii și suedezii sunt adepți ai vitezei, grecii sunt indisciplinați și impulsivi la volan, iar smartphone-urile sunt omniprezente în automobilele care circulă în cele patru colțuri ale Europei, potrivit unui studiu publicat joi, care prezintă proastele comportamente ale automobiliștilor din 11 țări europene, informează AFP. În contextul în care dezbaterile despre scăderea vitezei maximale permise la 80 de kilometri pe oră pe drumurile secundare din Franța au devenit tot mai aprinse, nerespectarea limitelor de viteză a devenit o practică tot mai răspândită, potrivit celui de-al cincilea barometru european pentru condus responsabil întocmit de Fundația Vinci Autoroutes.
Astfel, 89% dintre europenii chestionați au dezvăluit că depășesc limitele de viteză. Cei mai mari amatori de viteză (sau cei mai onești) se află în Germania și în Suedia, unde 93% dintre automobiliști au recunoscut că fac acest lucru. În Suedia 78% dintre conducătorii de automobile au recunoscut și faptul că nu respectă distanța de securitate în trafic. Grecii par să fie cei mai indisciplinați șoferi din Europa: aproape jumătate (49%) afirmă că li se întâmplă să conducă fără centura de siguranță, 28% spun că se urcă la volan deși depășesc limita de alcoolemie de 0,5 grame pe litru, iar 27% dintre ei circulă pe banda de urgență. Grecii ocupă un loc de frunte și în privința insultelor la volan, mărturisind că lansează înjurături frecvente la adresa celorlalți conducători auto (71%) și că își „lipsesc” intenționat vehiculul de cele ale șoferilor care îi enervează (52%). În Polonia, 29% dintre șoferi spun că nu ezită să coboare din mașină pentru a se certa cu alți participanți la trafic.
Automobiliștii din țările mediteraneene – Grecia, Spania, Italia, Franța – sunt, global, considerați printre cei mai „ireverențioși” de către ceilalți europeni. Alte practici negative în timpul condusului: francezii folosesc cel mai puțin semnalizarea (63%), iar spaniolii îi claxonează frecvent (66%) pe șoferii care îi enervează. În schimb, suedezii sunt considerați cei mai plini de curtoazie dintre șoferi, devansându-i în acest clasament pe slovaci și pe britanici.
Cu ocazia vacanțelor din sezonul estival, există șanse mari ca europenii să se intersecteze pe șosele în timp ce privirile lor sunt îndreptate spre ecranele de smartphone sau pe GPS – o infracțiune partajată pe scară largă în Europa, indiferent de țară: 41% dintre șoferii europeni își reglează GPS-ul în timp ce conduc, aproape o treime (30%) vorbesc la telefon fără să dețină un kit handsfree și aproape un sfert (24%) scriu sau citesc e-mailuri și SMS-uri în timp ce se află la volan (acest procent ajunge la 38% pentru șoferii cu vârste de sub 35 de ani).
Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj Ipsos din 19 ianuarie până pe 27 februarie 2018 pe internet, în rândul a 11.038 de persoane cu vârste de peste 15 ani. Cel puțin 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 11 țări au participat la sondaj. Reprezentativitatea fiecărui eșantion este asigurată prin metoda cotelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here