Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Stresul acut poate crește cu 36% riscul de apariţie a 41 de afecţiuni autoimune (studiu)


Evenimentele traumatice sau stresul intens pot crește riscul de a dezvolta boli autoimune, sugerează un studiu publicat recent, citat de UPI. În urma comparației dintre un grup de peste 106.000 persoane diagnosticate cu tulburare acută de stres și un alt grup alcătuit din peste un milion de indivizi care nu sufereau de această problemă, oamenii de știință au ajuns la concluzia că stresul este asociat cu un risc cu 36% mai mare de apariție a 41 de afecțiuni autoimune, precum artrita reumatoidă, psoriazisul, boala Crohn sau boala celiacă. ”Pacienții care suferă de reacții emoționale acute în urma unor evenimente traumatizante sau a altor factori de stres ar trebui să apeleze la tratament medical din cauza riscului de cronicizare a acestor simptome și a declinului stării de sănătate, cum ar fi creșterea riscului de boli autoimune”, a declarat doctor Huan Song, cercetătoare principală la Universitatea Reykjavik din Islanda.
Sistemul imunitar protejează organismul de boli și infecții. Însă, în cazul unei persoane care suferă de afecțiuni autoimune, această protecție naturală se întoarce împotriva propriului corp atacând celulele sănătoase. Cauza declanșării bolilor autoimune nu este pe deplin înțeleasă, însă această problemă de sănătate tinde să fie moștenită genetic. Femeile, în special cele afroamericane, hispanice și amerindiene, au un risc mai mare de a suferi de astfel de afecțiuni, au menționat cercetătorii.
Potrivit lui Huan Song, tratarea tulburărilor de stres poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor autoimune. ”Există în prezent mai multe tratamente, bazate atât pe medicamente cât și pe tehnici cognitiv comportamentale, cu eficacitate dovedită”, a spus ea. Cercetătoarea a precizat, totuși, că studiul este unul observațional, care nu dovedește în mod direct faptul că stresul cauzează boli autoimune ci indică prezența unei asocieri între cele două.
Concluziile au fost publicate marți în Journal of the American Medical Association.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?