Află câtă apă consumă un vrâncean; raportul a fost făcut public de SGA

0
1218


Un vrâncean consumă anual 49 metri cubi de apă, arată un raport al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea. Raportul a fost prezentat, ieri, în ședința Colegiului Prefectural.
Conducerea SGA Vrancea spune că, anul trecut, din surse de apă subterană a fost exploatat un volum de 11.361 mii metri cubi de apă, iar din surse de apă de suprafață a fost exploatat un volum de 150 mii metri cubi. Consumul total anual de apă raportat la populația racordată la sistemele de alimentare cu apă este de 49 metri cubi pentru fiecare vrâncean.
Pe de altă parte, situația nu este atât de bună la tratarea apelor uzate. Astfel, în 2017 au fost evacutate în apele de suprafață din județ peste 6.775 mii metri cubi de ape uzate din orașele județului, din care doar 3,3% colectate și epurate în stațiile de tratare din spațiul rural. SGA menționează că, din totalul volumului captat pentru satisfacerea cerinței în mediul rural, respectiv 5.582 mii metri cubi, doar 4% se restituie în vederea tratării.
Conform raportului, numărul de locuitori din spațiul rural racordați la rețelele de canalizare și stații de epurare în anul 2017 a fost de 16.892, adică aproape 7% din populația rurală a județului Vrancea. „Din totalul populației județului Vrancea de 388.495 locuitori, sunt racordați la rețeaua de alimentare cu apă din mediul urban 131.098 locuitori iar în mediul rural sunut 104.458 locuitori. Gradul de racordare în zona rurală este 43% iar în cea urbană de 89%… O problemă la nivelul județului o constituie gradul mic de racordare la infrastructura de canalizare nou creată, de la punerea în funcțiune și până în prezent. La Homocea, deși lucrările au fost finalizate, stația de epurare este nefuncțională întrucânt debitul influent este prea mic. Nici în oraș nu s-au înregistrat creșteri semnificative ale debitelor de apă uzată restituite în rețeaua de canalizare”, arată raportul SGA. Acesta menționează că situația se va schimba în următorii ani, fiind în derulare proiecte pentru realizarea infrastructurii pentru colectarea și tratarea apelor uzate în 55 de comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here