Neștiută și neclasată, casa familiei Basgan din Focșani stă să se dărâme

0
1579


Degradată ca și ulița pe care se găsește, imobilul din strada Inginer Ion Basgan pare mai degrabă casă bântuită de fantome decât locuința în care s-a născut și a crescut marele inventator. Savantul Ion Șt. Basgan este sau a fost, după cum poate afla oricine poate, personajul cel mai important din ultimul secol, datorită căruia prețul benzinei la pompă este cel pe care îl știm și nu unul de câteva ori mai mare. Invenția sa, aceea a unui alt tip de foraj decât cele folosite de întreaga planetă la un moment dat, a permis nu doar accesul uman la adâncimi formidabile, ci a redus substanțial și costurile acestor foraje în raport cu vechea metodă.
Așadar un focșănean a reușit imposibilul în acest domeniu și a permis tuturor țărilor să obțină mai mult petrol, pe care, din păcate, l-au folosit uneori și în scopuri nepotrivite, ca războaiele și poluarea din ce în ce mai ridicată. Deoarece nu i s-a recunoscut pe deplin invenția, nepoții marelui nostru inginer încearcă într-un proces lung de tot, și care nu se mai termină, înregistrat la Tribunalul București, să mai obțină câte ceva de pe urma invențiilor bunicului, dar pare puțin probabil ca aceștia să supraviețuiască până la o hotărâre definitivă și irevocabilă.
Revenind la locul natal al inventatorului, strada pe care se găsește casa ce a aparținut familiei acestuia mai are poate o șansă de a fi reabilitată, fiind inclusă într-un program edilitar al Municipalității ce cuprinde lărgirea carosabilului, refacerea trotuarelor și asfaltarea corespunzătoare. În schimb, casa lui Basgan mai are de așteptat și nu este exclus să fie demolată în viitorul apropriat, așa cum s-a mai întâmplat și o să se mai întâmple pe teritoriul orașului Focșani. Cel mai bine pentru acest imobil ar fi să ajungă în proprietatea autorităților locale. În acest fel s-ar crea o ocazie cât de mică să  fie introdus într-un program de restaurare, fie cu fonduri proprii fie cu cele europene. Oricum ar fi, numai să se petreacă o dată ceva pozitiv cu această clădire. 
Așa cum se poate observa în fotografia alăturată, edificiul merită a fi salvat, deoarece este o casă deosebită, construită la începutul secolului al XX-lea pe când se năștea savantul Ion Basgan și prezintă câteva elemente arhitecturale care o recomandă iubitorilor de istorie locală veche. Nu în ultimul rând, se cuvine ca imobilul unei personalități născute în Focșani, de calibrul lui Basgan, să aibă aceeași soartă cu aceea a unei alte construcții renumite de pe B.dul Gării nr 10, denumită Casa Longinescu, la care Primăria Fcsani a demarat procedurile de refacere și consolidare încă de la începutul acestui an. 

Florin DÎRDALÄ‚
Arhivele Naționale Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here