Lucrările de restaurare la clădirea fostei Prefecturi Putna vor fi reluate în perioada imediat următoare

0
1016


    Societatea Dedal Bahamat SRL va continua lucrările de consolidare și restaurare la imobilul Prefectura județului Putna, din Focșani. Lucrările vor reîncepe în perioada imediat următoare. Este vorba de un rest de executat, deoarece marea majoritate a lucrărilor au fost deja realizate. Lucrările rămase de executat au fost scoase la licitație, iar câștigătoare a fost declarată societatea mai sus menționată. Valoarea lucrărilor este de aproape 4,9 milioane de lei.
    Imobilul este monument istoric fiind încadrat în categoria A de interes național (cod LMI VN-IIm-A-06461). În acest imobil a funcționat între anii 1915-1945 Prefectura fostului județ Putna. Fiind vorba de un monument istoric, activitățile de consolidare și reabilitare sunt realizate cu stricta respectare a prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și în special ale art. 24 alin. (2) din acest act normativ, conform căruia intervențiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcțiunii sau a destinației, de întreținere sau de reparații curente, indiferent de sursa lor de finanțare și de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialiști și experți atestați și sub inspecția și controlul propriu ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Conducerea Consiliului Județean intenționează ca anul viitor să finalizeze  lucrările de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna. În această frumoasă clădire ar putea funcționa Palatul Copiilor. „Cel mai probabil, până la sfârșitul anului viitor, județul Vrancea va avea un palat al copiilor, pentru toți copiii din județul Vrancea, care va funcționa în imobilul cunoscut sub numele Fosta Prefectură Putna. Lucrările la acest imobil sunt realizate în mare parte, iar la finalizarea lucrărilor, aici va funcționa Palatul Copiilor”, a precizat Marian Oprișan.
Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că la corpul de clădire A lucrările sunt realizate în proporție de peste 90 %. El a ținut să precizeze că din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia” fac parte patru corpuri de clădire. „Lucrările la corpul A sunt realizate în proporție de 87 %. Fac precizarea că Ansamblul Prefectura Județului Putna este compus din patru corpuri de clădire la care se va interveni și vor fi executate lucrări de restaurare și refacere. Sunt obiective istorice din categoria monumentelor de clasă A ale căror lucrări necesită experiență și materiale speciale. Sunt lucrări de ștucatură, lucrări de ornamente care nu sunt încadrate la categoria de prețuri existente la construcțiile civile. Vor fi inclusiv lucrări de amenajare exterioară pe orizontală și verticală și împrejmuiri, parcări, spații pietonale”, a precizat Romeo Iordache.
Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost inițiat și coordonat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Acesta a făcut demersuri pentru ca, în perioada 2000-2004, să fie alocate fonduri astfel încât acest imobil să nu se degradeze și mai tare. Pentru că finanțările au fost sistate în 2005, Marian Oprișan a inițiat un amplu proiect de reabilitare a acestui imobil simbol pentru Vrancea.
    Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna iar, după 1945, aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. În anul 1978 s-au executat lucrări de consolidare, reparații la pereți și tencuieli interioare. S-a refăcut acoperișul cu învelitoare din țiglă smălțuită. În anul 1986 clădirea a fost avariată grav de cutremur, a fost evacuată și, în anul 1992, au început lucrările de consolidare și restaurare. Până în anul 2004, au fost executate, în limita fondurilor disponibile, lucrări de consolidare a fundațiilor și pereților prin cămășuire și, parțial, a planșeelor de peste subsol, prin supra betonare.
Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia”. Din cele patru clădiri prinse în situl arhitectural și istoric, două au necesitat fonduri importante pentru restaurare și consolidare. Prima clădire reabilitată a fost Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here