GALERIE FOTO: Trei eleve cu media 10 la Evaluarea Națională; 93 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 1 și 1,99

0
9866


    Doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Astfel, Elena – Cristiana Miloș, de la Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, Gabriela Porumb, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, și Sabina – Alina Prodan, de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, sunt elevele care au reușit să facă teze perfecte atât la limba și literatura română cât și la matematică, spre lauda profesorilor și mândria părinților. Anul acesta, niciun absolvent de la Școala Ștefan cel Mare Focșani nu a obținut media 10, pe când anul trecut a avut 13 astfel de medii.

Sabina Prodan: „Rezultatul acesta nu a venit peste noapte”

    Sabina Prodan, de la Adjud, spune că a muncit mult pentru a lua 10 și le-a mulțumit profesorilor de matematică și limba română de la clasă. „Sunt și acum emoționantă. Subiectele au fost interesante și le-am tratat cu seriozitate, dar nu mă așteptam să iau chiar 10. Am muncit mult, nu am făcut pregătire și pentru asta le mulțumesc profesorilor mei de la clasă, doamnei Ramona Chiper la Limba și literatura română și domnului profesor Daniel Munteanu la matematică. Rezultatul acesta nu a venit peste noapte. Eu am fost mereu interesată de școală și mi-a plăcut să învăț. Am participat mereu la concursuri și olimpiade. Mă bucur mult pentru aceste două note, mai ales că le-am făcut și părinților mei o mare bucurie. Nu se așteptau nici ei la media 10, dar sunt foarte mulțumiți și mândri. În continuare voi rămâne la Colegiul Național „Emil Botta”. Sunt foarte mulțumită de ce se întâmplă aici și cred că este cel mai potrivit loc pentru mine, în care aș putea să studiez”, a declarat pentru Monitorul de Vrancea Sabina Prodan. Aceasta ne-a spus că a terminat gimnaziul tot cu media 10 și că vrea să studieze mai departe matematică – informatică, fiind prematur să se gândească de pe acum la facultate.
    Și cadrele didactice de la cunoscutul colegiu adjudean se bucură de rezultatele elevilor, mai ales când este vorba de copii cu rezultate excepționale. „Ne bucurăm foarte mult de rezultatele elevilor noștri. Acestea nu arată altceva decât o împletire între seriozitatea cadrelor didactice și dorința elevilor de a învăța. Am avut și suportul părinților, pentru că este nevoie de un parteneriat între elevi, profesori și părinți pentru a se ajunge la astfel de rezultate excepționale. Mă bucur mult de acest rezultat și felicitări tuturor celor care au obținut rezultate bune”, ne-a spus profesorul Cătălin Pionescu, director adjunct la Colegiul Național Emil Botta Adjud.

Cristiana Miloș: „Am avut profesori buni la clasă”

    Cristiana Miloș, de la Școala Ion Basgan Focșani, este o altă elevă cu media 10 la Evaluarea Națională, care a muncit pe tot parcursul anilor de școală. Cristiana are media anilor de gimnaziu 9,96, iar cea de admitere în liceu va fi 9,99. Cristiana Miloș ne-a spus că vrea să devină medic și că va opta pentru clasa de științe ale naturii de la Colegiul Național Unirea Focșani. „Îmi pare bine că s-a terminat cu bine. Subiectele nu au fost foarte complicate, dar cereau un pic de atenție. La matematică au fost mai consistente și atunci trebuia mai mult de scris. Faptul că eu am fost mereu interesată de școală și mi-a plăcut să învăț, s-a văzut și la acest examen. Am făcut și pregătire, din semestrul I la română și din al doilea semestru la matematică, dar nu am avut mult de recuperat, fiindcă am avut profesori buni la clasă”, ne-a spus Cristiana Miloș.
    Rezultatul Cristianei este unul îmbucurător și pentru colectivul cadrelor  didactice care predau la Școala Ion Basgan. „Cristina este o sursă de energie inepuizabilă, un copil optimist, mereu cu zâmbetul pe buze.  Notele de la Evaluarea Națională dovedesc perseverența și încăpățânarea cu care Cristiana a muncit zi de zi, timp de 8 ani petrecuți în Școala Gimnazială Ion Basgan. Ne mândrim cu astfel de elevi, ne bucurăm pentru reușitele lor care sunt și ale noastre”, ne-a spus profesoara Alina Dima, directoarea Școlii Ion Basgan.

Gabriela Porumb: „Mă stimulează competiția”

    Gabriela Porumb este cea de-a treia elevă din Vrancea cu media 10 la Evaluarea Națională. Este un copil muncitor și a vrut să-și demonstreze sieși, dar și colegilor săi, că poate. Și a reușit. A mărturisit că pentru a obține rezultate bune la învățătură nu este suficient să ai inteligență nativă, ci este nevoie de foarte multă ambiție și perseverență. Un bun exemplu i-a fost sora sa, mai mare cu 12 ani, care este de profesie avocat. „Am învățat la școala  Duiliu Zamfirescu Focșani din clasa I până în a VIII-a. Mi-a fost diriginte doamna profesoară de matematică Gicuța Dochioiu. Mi-am dorit foarte mult să iau zece și să fiu eu cea mai bună, să demonstrez că tot ce am făcut în acești ani nu a fost degeaba. Evident că a fost nevoie de multă muncă ca să ajung să iau 10! În anii trecuți, media anuală a fost tot de zece. Am avut și note de nouă, dar mediile au fost de zece. Mă stimulează competiția și am vrut să demonstrez tuturor că și fetele sunt bune la matematică, dar și pentru orgoliul meu personal. Îmi plac matematica și româna, în egală măsură. Ca viitoare profesie, cred că pentru mine ar fi mai potrivită o carieră pe profil uman, pentru că-mi place foarte mult să scriu și să citesc”, a spus Gabriela Porumb.
    De altfel, ea a scris deja trei cărți de povești, dintre care una în engleză, ce pot fi citite online, pe https://www.wattpad.com/user/slidejoy11. „Scriu povești pe net. Am studiat engleza și franceza și intenționez să mai studiez germana și coreeana. Îmi plac limbile străine. Voi merge la Colegiul Național Unirea, profil mate-info. Anul ăsta am tras cel mai tare, pentru că știam că am examene și de multe ori eram nevoită să renunț să urmăresc un serial, de exemplu, pentru a-mi dedica timpul învățatului. Nu-mi aleg prietenii după performanțele școlare. În timpul liber mă uit la seriale, citesc, scriu… Mă așteptam să iau zece, cel puțin la matematică știam că am făcut tot. Momentan aș vrea să fac ceva legat de cinematografie, îmi place foarte mult să creez povești și să fac poze”, a precizat aceasta. Întrebată fiind ce le-ar spune copiilor, care vor să aibă rezultate bune la învățătură, Gabriela a răspuns: „Să nu creadă niciodată că visele lor sunt prea mari, sau imposibil de atins. Să-și fixeze țeluri și să muncească pentru a le atinge”.
    Rezultatele obținute de Gabriela Porumb nu sunt neașteptate pentru profesorii Școlii Duiliu Zamfirescu, aceasta fiind o elevă conștiincioasă care a avut rezultate bune tot timpul, dovedite prin participarea la numeroase concursuri și olimpiade școlare. „Notele din catalog sunt comparabile cu cele de la Evaluare, ceea ce este foarte bine. Gabriela este o elevă foarte bună. Eu am avut-o la clasă și a fost foarte serioasă, a muncit constant, nu e un rezultat neașteptat”, ne-a spus profesorul Petrică Moraru, directorul Școlii Duiliu Zamfirescu Focșani.
    Trebuie spus faptul că la Școala Duiliu Zamfirescu au susținut Evaluarea Națională 137 de elevi, cei mai mulți din județ, iar dintre aceștia doar 6 au obținut note sub 5, ceea ce conduce la un procent de promovare de peste 95%.


Inspectoratul Școlar va analiza rezultatele

    Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea (IȘJ) felicită performanța celor trei eleve zeciste. Inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru spune că va fi făcută o analiză serioasă arezultatelor obținute, dar și o comparație cu cele din anii anteriori. „Felicitări elevilor care au reușit să obțină media finală 10 la Evaluarea Națională, sesiunea 2018, și mă refer aici la Elena – Cristiana Miloș de la Școala Gimnazială „Ion Basgan”, Gabriela Porumb de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” și Sabina -Alina Prodan de la Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud. Fac cinste, în primul râd, școlilor de unde provin, dar și județului Vrancea. Felicitările mele se îndreaptă și către colegii mei profesori care i-au pregătit pe acești elevi pentru a obține aceste rezultate, dar și către părinții acestora care au investit timp, încredere și iubire în copiii lor și acum se pot mândri. Avem elevi cu rezultate bune și foarte bune, dar și elevi cu rezultate mediocre și foarte slabe. Am făcut o statistică pe rezultatele inițiale, unde avem o promovare inițială de 60,75%. Vom face o analiză serioasă și o comparație cu rezultatele din anii anteriori. Urmează să avem o imagine cât se poate de clară după ziua de sâmbătă, când vor fi afișate rezultatele finale ale acestei Evaluări la clasa VIII-a. Le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în acest examen pentru seriozitate, profesionalism și rezistență, în general. Elevilor le doresc să ajungă la liceele și la clasele unde vor, iar după ce vor fi admiși să se bucure și de vacanța de vară”, ne-a spus profesorul Aurel Șelaru, inspector școlar general adjunct.
   
60,75 % dintre elevii vrânceni au promovat Evaluarea Națională

    Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a s-a dovedit a fi un examen greu pentru mulți dintre candidați. 60,75% dintre cei care au susținut examenul au reușit să îl și promoveze. Printre cei care au susținut acest examen e numără și gemenii Adrian și Alexandru Ariton, care au câștigat mai multe concursuri naționale și internaționale de matematică. Cei doi frați au reușit să obțină aceeași medie generală, deși mediile au fost diferite la română și matematică, respectiv 9,72. Alexandru a luat 9,45 la limba română și 10 la matematică, iar Adrian a obținut 9,60 la limba română și 9,85 la matematică. Gemenii sunt cunoscuți publicului larg datorită rezultatelor excepționale pe care le-au obținut la numeroase concursuri și olimpiade de matematică. Ei sunt elevi ai Colegiului Național „Unirea” unde, cel mai probabil, își vor continua și studiile liceale. Printre părinții fericiți se numără și inspectorii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea Cornelia Neacșu și Bogdan Ciubotaru, ai căror copii au obținut medii peste 9.
    Celor trei eleve cu media 10 le urmează 198 de absolvenți de clasa a VIII-a care au obținut medii între 9 și 9,99 (7% ). Între 8 și 8,99 au obținut 314 candidați (11,37%), iar 381 de elevi au obținut medii cuprinse între 7 și 7,99 (13,79). Cei mai mulți dintre elevi, 399 au obținut medii între 6 și 6,99 (14,45%). Între 5 și 5,99 au obținut 382 dintre candidați (13,83%). Între 4 și 4,99 au fost 357 de medii (12,93%). 321 de elevi (11,62%) au obținut medii cuprinse între 3 și 3,99, iar 192 de elevi (6,95%) au dat lucrările aproape goale ei reușind să acumuleze punctaje cuprinse între 2 și 2,99. De asemenea, 93 de elevi (3,37%) au mers la examen doar pentru punctul din oficiu, ei obținând note între 1 și 1,99.
    Dintre cei 2.762 de elevi înscriși la acest examen, 2.640 l-au și susținut, 122 nu au mai ajuns însă să susțină cele două probe, iar un candidat din Odobești a fost eliminat încă de la proba de limbă și literatură română, când asupra lui s-a găsit un memorator.
    Părinții nemulțumiți de rezultatele copiilor lor au avut câteva ore la dispoziție, ieri, pentru depunerea contestațiilor. Trebuie spus faptul că elevii s-au plâns de subiectele de la matematică după ce au susținut examenul, dar la vederea rezultatelor au fost nemulțumiți vizavi de notele obținute la limba și literatura română. „Subiectele la matematică au fot grele și știam ce notă o să obțin, dar la română am luat mai puțin cu aproape două puncte și voi face contestație”, ne-a spus, dezamăgită, o elevă de la Școala Ion Basgan.
    Soluționarea contestațiilor se va face în perioada 20-22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.

Urmează repartizarea la liceu

    În perioada următoare vor avea loc numeroase întâlniri între elevi, părinți și diriginți pentru o bună consiliere a elevilor și părinților despre cum trebuie să completeze corect fișele cu opțiunile pentru a putea intra la liceul dorit. În perioada 29 iunie – 3 iulie, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora vor completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginți. Cei care doresc să participe la admitere în alt județ vor completa fișele de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere.
    În intervalul 30 iunie – 4 iulie 2018, candidații și părinții vor verifica fișele editate de calculator și vor corecta eventualele greșeli din baza de date. Repartizarea computerizată și admiterea în învățământul liceal de stat a candidaților din seria curentă și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018-2019 va avea loc pe 9 iulie. În intervalul 10-13 iulie va avea loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații. Prima etapă de admitere în învățământul liceal se va încheia pe 18 iulie, când începe cea de a doua etapă de admitere în învățământul profesional și liceal de stat, care se întinde până pe 7 septembrie, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale.
  
Rezultatele în ordine alfabetică AICI!

Rezultatele în ordinea mediilor AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here