Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Grădiniță estivală în iulie și august, la Focșani; părinții vor plăti mâncarea, Consiliul Local va deconta restul cheltuielilor


    Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ), în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani, derulează un proiect de grădiniță estivală, menit să vină în sprijinul părinților care au copii de vârstă preșcolară și nu au cu cine să îi lase acasă pe perioada verii, când este vacanță în sistemul de învățământ. Ieri, la sediul IȘJ a avut loc o întâlnire cu părinții interesați să aducă copiii la grădiniță pe parcursul lunilor iulie și august. Inspectorul școlar general Lauriana Ailincuței, inspectorul școlar adjunct Aurel Șelaru și Amalia Chirtoc, inspector pentru învățământul preșcolar, le-au explicat celor prezenți cum va funcționa această grădiniță și ce condiții trebuie întrunite. Trebuie știut faptul că în luna iulie va fi deschisă Grădinița cu Program Prelungit (PP-n.r.) Nr.18, iar în luna august grădinița cu PP Nr. 16.
    Părinții nu trebuie să suporte decât costurile cu hrana zilnică, restul cheltuielilor fiind decontate din bugetul local al Primăriei Focșani. „Noi am gândit această grădiniță estivală pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, al celor care aveți program până la cel puțin ora 16:00. De comun acord cu Primăria Municipiului Focșani, și aici vreau să punctez rolul pe care domnul primar Cristi Valentin Misăilă îl are în a rezolva din punct de vedere financiar situația plății educatoarelor care vor participa la acest proiect, la inițiativa doamnei inspectoare Amalia Chirtoc, am spus că este bine să discutăm și cu dumneavoastră pentru a ne putea face o estimare. Vrem să vedem dacă solicitările dumneavoastră sunt suficient de multe, astfel încât să justifice costurile pe care Primăria și Consiliul Local le vor avea. Prioritari sunt copiii și dacă o luăm pe scara ierarhică a vârstei, categoric ai dumneavoastră sunt primii de care trebuie să ne ocupăm. Așadar, să nu aveți nici o îndoială că, dacă vor fi solicitări, vom depune toate eforturile ca doamnele educatoare să găsească o modalitate de a desfășura aceste cursuri ale grădiniței de vară, astfel încât copiii dumneavoastră să fie în grija dumnealor pe toată perioada verii. Un aspect pe care vreau să îl înțelegeți: știu că ei sunt mici și foarte mici, sunt obișnuiți cu doamnele lor, dar având în vedere că și doamnele educatoare beneficiază de concediu de odihnă, ne-am dori ca dumneavoastră să înțelegeți că nu se poate să fie doamna sau doamnele lor de la clasă. Vă garantăm, că doamnele educatoare vor asigura continuitate prin rotație. Spuneam că dumneavoastră nu veți suporta nici un cost suplimentar, având în vedere deschiderea domnului primar, respectiv a Consiliului Local al Municipiului Focșani, astfel încât singura noastră rugăminte este o asigurare din partea dumneavoastră că acești copii vor veni pentru a funcționa grădinița de vară. Singura metodă prin care noi înțelegem că ne asigurați este plata mesei, adică ceea ce ați plătit și până acum și nimic altceva. Toate cheltuielile aferente acestei grădinițe de vară vor face obiectul unei hotărâri de Consiliu Local și trebuie stabilit un buget în prealabil. Nu vreau să ne găsim în grădinițe cu 5 copii în loc de 15, înseamnă că se pot pierde niște bani. Avem nevoie de siguranța dumneavoastră că acei copii vor fi acolo. Atât eu, cât și domnul inspector școlar general adjunct, vreau să vă asigurăm de întreaga noastră colaborare și deschidere. Copiii dumneavoastră nu vor fi lăsați cu altcineva decât cu personalul calificat, care se va roti pe săptămâni, astfel încât copiilor să nu le lipsească nimic, să beneficieze de aceeași masă caldă, dar și de activitățile necesare din grădiniță”, le-a spus inspectorul general Lauriana Ailincuței părinților prezenți în sala mare a IȘJ.

Dosarele trebuie depuse până la sfârșitul săptămânii

    Părinții care vor să își aducă copiii la grădinița estivală trebuie să se grăbească și să întocmească dosarul zilele acestea, mai ales că este necesară și hotărâre de Consiliu Local. Toate documentele trebuie depuse cât mai repede, respectiv până vineri, la grădinița la care copilul a fost înscris în anul școlar 2017-2018. Dosarul trebuie să cuprindă o cerere, în care părintele specifică în mod clar care este perioada pentru care dorește să aducă copilul în grădiniță. De asemenea, părinții sunt rugați să lase și un număr de telefon la dosar, în cerere de preferat, pentru a se putea lua legătura cu aceștia în caz că apar detalii ce trebuie discutate. Totodată, părinții care și-au programat deja concediile, și știu exact când vor fi plecați, trebuie să specifice în cerere perioada în care se află în concediu și nu vor aduce copiii. De asemenea, în dosar trebuie să fie atașată și o chitanță prin care se demonstrează că s-a plătit contravaloarea hranei aferente lunii iulie la casieria grădiniței nr. 18, care are program marțea și miercurea până la ora 18:00.
    Dosarul trebuie să mai conțină o copie după CI părinte, copie după certificatul de naștere al copilului și, foarte important, aviz epidemiologic de la medicul de familie, în care să se specifice că micuțul este apt să intre în colectivitate. Acest aviz nu este necesar în cazul copiilor care frecventează Grădinița 18 (n.r.- pentru că ei au deja dosar în unitate), ei fiind obligați să aducă acest aviz pentru luna august, când se va schimba locația. 
    Părinții trebuie să știe că masa pentru o zi costă 8 lei. Costurile aferente hranei pentru luna august vor fi achitate după prima jumătate a lunii iulie la casieria Grădiniței nr.16, acolo unde vor merge în august. Un alt detaliu pe care trebuie să îl cunoască părinții este acela că dacă vor fi zile în care din diverse motive copilul nu va ajunge la grădiniță, se va putea face o cerere și se vor restitui banii aferenți zilelor lipsă. 
    Inspectorul școlar general adjunct, Aurel Șelaru, le-a cerut părinților seriozitate, mai ales că este un proiect care vine în sprijinul lor și este derulat în interesul copiilor. „Haideți să implementăm acest proiect la superlativ, mai ales că avem susținerea Primăriei și a Consiliului Local. Este un parteneriat între noi, Primărie și dumneavoastră, părinții, în interesul copiilor”, a fost mesajul profesorului Aurel Șelaru.
    În momentul de față există aproximativ 80 de solicitări pentru luna iulie și aproximativ 50 pentru luna august. Ceea ce trebuie să mai știe părinții este faptul că, pe parcursul acestor două luni, copiii vor avea un program relaxant, cu activități liber alese, care să le dezvolte capacitatea de comunicare și socializare și, bineînțeles, multă cunoaștere prin joc și joacă. „Activitățile care se vor derula vor fi activități liber alese. Vă rog din suflet să nu ne cereți ca după cele două luni de activitate, ai dumneavoastră copii să învețe alfabetul, să scrie și să citească… este totuși vacanță! Eu cred că pe o drumeție, în parc, în aer liber, orice altă metodă de lucru și de joacă evident că o să fie necesar să mergem, nu pe fișe de lucru, ci pe creație proprie, să îi lăsăm să se joace cât se poate. Să le lăsăm copilăria copiilor! Multora le-am cam luat-o, iar programa e destul de încărcată pe parcursul anului, așa că vacanța să fie mai lejeră. Vor face referiri la noțiuni precum culoare, cifre, litere etc. dar să nu uităm că este vacanță”, a spus inspectoarea de specialitate Amalia Chirtoc. 

    Până pe 30 iunie vor fi deschise toate grădinițele cu program prelungit, iar cele cu program normal au intrat deja în vacanță. „O tentativă de grădiniță de vară a fost și anul trecut, dar a eșuat fiindcă mulți dintre dumneavoastră nu ați vrut să se schimbe locația, să se schimbe doamna. Putem rezolva problema doar așa: întâlnindu-ne și discutând despre modul în care trebuie să se desfășoare proiectul în cele mai bune condiții”, a mai precizat Amalia Chirtoc. Aceasta a dat asigurări că cei mici vor avea parte de cele mai bune îngrijiri, iar părinții nu trebuie să fie reticenți la faptul că se schimbă locația și educatoarele. Proiectul este gândit la standarde europene, iar copiii vor avea parte de cea mai bună îngrijire, mai ales că e foarte posibil să fie câte patru doamne la grupă, ceea ce înseamnă că o educatoare se va ocupa de 5-6 copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?