Măsură excepţională: Ministrul de interne britanic a cerut să i se returneze unui băiat epileptic uleiul de canabis confiscat la vamă

0
320


    Ministrul britanic de interne a folosit o autoritate excepțională sâmbătă pentru a returna un ulei de canabis medicinal ce fusese confiscat de la un băiat epileptic spitalizat ulterior din cauza convulsiilor, informează Reuters. Billy Caldwell, în vârstă de 12 ani, călătorise în Canada cu mama sa, Charlotte, pentru a obține uleiul de canabis după ce doctorului lui Billy i s-a cerut să nu mai prescrie medicamentul. Dar când au revenit la Londra, luni, oficialii vamali le-au confiscat produsul. Băiatul a fost spitalizat vineri după ce a suferit mai multe convulsii.
    Cazul său a stârnit o dezbatere despre utilizarea terapeutică a canabisului, politicieni din diferite partide susținând familia și militanți ai acestei cauze solicitând modificări ale legii. „În această dimineață, am folosit o prerogativă excepțională în calitate de ministru de interne, pentru a se emite urgent o aprobare care să permită tratarea lui Billy Caldwell cu ulei de canabis”, a spus ministrul Sajid Javid într-un comunicat. „Decizia mea se bazează pe sfatul unor clinicieni cu experiență care au spus clar că aceasta este o urgență medicală”.
    Charlotte Caldwell, care spune că Billy nu mai face convulsii când folosește ulei de canabis, a făcut o declarație pentru presă în fața Chelsea and Westminster Hospital, unde fiul ei este tratat. Ea a cerut ca legea să fie schimbată. „Nici o altă familie nu ar trebui să treacă printr-un astfel de chin, să călătorească jumătate de lume pentru a obține medicamente care ar trebui să fie disponibile gratuit pentru copiii noștri greu încercați de boală”, a spus ea. „Acesta este un apel la deșteptare pentru țara noastră. În secolul XXI trebuie să avem o politică mai umană, nu măsuri de panică. Sper că guvernul reflectă asupra a ceea ce s-a întâmplat și prin ce au făcut să treacă familia noastră în ultimele zile”. Home Office (ministerul de interne britanic) a comunicat anterior că, deși înțelege situația copilului, are datoria să oprească introducerea în Marea Britanie a substanțelor interzise.
    În conformitate cu legislația britanică, canabisul este inclus în prima listă a drogurilor, ceea ce înseamnă că nu este recunoscut ca având o valoare terapeutică. Substanțele din Lista 1 pot fi utilizate în scopuri de cercetare și teste clinice, dar numai cu aprobarea Office Home. Familia Caldwell, care locuiește în mod normal în Irlanda de Nord, a primit sprijin din partea mai multor membri ai parlamentului din diferite partide politice, inclusiv din partea lui Dan Poulter, din cadrul Partidului Conservator aflat la guvernare.
Billy Caldwell primise ulei de canabis medicinal prescris de medicul de familie timp de peste un an, dar proviziile s-au terminat după ce Home Office a cerut medicului să nu-l mai prescrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here