Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Testamentul – partea a patra


    Așa cum am arătat într-unul din articolele trecute, testamentul poate cuprinde o varietate de dispoziții. Unele dintre acestea se pot referi la desemnarea uneia sau mai multor persoane numite legatari care urmează să primească după moartea testatorului fie întregul patrimoniu (legatul universal), fie o parte din acesta (legatul cu titlu universal), fie un bun sau anumite bunuri determinate din patrimoniul testatorului (legatul cu titlu particular).
    Dacă legatarii universali urmează să aibă vocație la întreaga moștenire, legatarii cu titlu universal urmează să aibă vocație doar la o parte din aceasta care potrivit legii poate fi una din urmatoarele:
a) proprietatea unei cote – părți din moștenire;
b) un dezmembrământ al proprietății asupra totalității sau a unei cote – părți din moștenire (dreptul de uzufruct; dreptul de uz; dreptul de abitație; dreptul de servitute; dreptul de superficie);
c) proprietatea sau un dezmembrământ asupra totalității ori asupra unei cote – părți din universalitatea bunurilor determinate după natura sau proveniența lor
    Beneficiarul unei astfel de dispoziții testamentare are dreptul la fructele bunurilor moștenirii. Ele i se cuvin fie din ziua în care testatatorul a decedat, fie din ziua în care legatul produce efecte în privința sa, cu excepția cazului în care cel care a posedat bunurile ce constituie obiectul legatului a fost de bună – credință.
    Legatarul cu titlu particular al unui bun individual determinat (de exemplu imobilul situat la o anumit adresă sau un anumit autoturism) devine proprietarul bunului respectiv de la data la care autorul testamentului a decedat.
        Dacă legatarul cu titlu particular are de ales între două bunuri, dreptul de alegere revine fie celui care este ținut să execute legatul dacă nu există o altă persoană aratată în mod special de testator, fie terțului indicat de către cel care lasă testamentul.
    Există situații în care bunul care constituie obiectul unui legat cu titlu particular este lăsat de tastator, prin același testament, mai multor legatari cu titlu particular, fără însă ca să indice partea fiecăruia dintre aceștia. În situația în care unul dintre ei nu vrea sau nu poate să primească legatul, partea lui va profita celorlalți beneficiari ai legatului.
    Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?