Einstein avea concepţii rasiste și xenofobe, dezvăluie jurnalele sale de călătorie

0
327


Mai multe jurnale de călătorie conținând însemnări private ale lui Albert Einstein, publicate recent, dezvăluie că fizicianul teoretician avea concepții rasiste și xenofobe, informează joi BBC. Scrise în perioada octombrie 1922 și martie 1923, jurnalele documentează experiențele sale în Asia și Orientul Mijlociu. În acestea, Einstein face generalizări profunde și negative, precum cele la adresa chinezilor pe care îi numește ”muncitori asidui, murdari și obtuzi. El a militat ulterior pentru drepturi civile în Statele Unite catalogând rasismul drept ”o boală a oamenilor albi”. Aceasta este prima dată când aceste jurnale au fost publicate într-un volum de sine stătător, în limba engleză, lansat de Princeton University Press sub titlul ”The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestine, and Spain, 1922-1923”.
Einstein a călătorit din Spania până în Orientul Mijlociu trecând prin Sri Lanka, numită pe atunci Ceylon, și a ajuns până în China și Japonia. Fizicianul a descris momentul când a acostat în Port Said din Egipt și a întâlnit ”levantini de toate nuanțele… de parcă ar fi fost scuipați din iad” care urcau pe nava sa pentru a-și vinde bunurile. De asemenea, el descrie timpul petrecut în Colombo din Ceylon (Sri Lanka) scriind despre oameni că ”trăiesc în pământ într-o mizerie și o duhoare imensă și fac sau au nevoie de puține lucruri”.
Însă cele mai tăioase comentarii ale celebrului fizician se referă la chinezi. Potrivit unui articol publicat de The Guardian despre aceste jurnale, el descrie copiii chinezi ca fiind ”lipsiți de spirit și obtuzi” și spune că ”ar fi păcat ca acești chinezi să înlocuiască celelalte rase”. În alte pagini, Einstein numește China ”o națiune stranie, de tip turmă”, cu ”oameni mai degrabă roboți”, apoi susține că ”există o diferență foarte mică” între bărbații și femeile din China și se întreabă în mod ironic de ce bărbații sunt ”incapabili să se ferească” de atracția feminină ”fatală”.
Celebru atât pentru mintea sa sclipitoare în domeniul științei cât și pentru umanitarism, Albert Einstein, născut în Germania, a emigrat în Statele Unite în 1933, după ce venirea la putere a lui Adolf Hitler și a Partidului Nazist, notează sursa citată. Fizicianul de etnie evreiască a descris rasismul drept ”o boală a oamenilor albi” într-un discurs din 1946 susținut la Universitatea Lincoln din Pennsylvania. ”Cred că multe comentarii ne uimesc fiind destul de neplăcute… mai ales ceea ce spune despre chinezi. Acestea contrastează oarecum cu imaginea publică a marelui umanitarist. Citirea și compararea lor cu declarațiilor lui publice cred că este destul de șocantă. Sunt făcute mai degrabă cu garda jos, el nu a intenționat ca acestea să fie publicate”, a declarat Ze’ev Rosenkranz, editor șef și director asistent al proiectului ”Einstein Papers Project” de la Institutul de de Tehnologie din California.
În introducerea sa, Rosenkranz notează că este important de aflat mai multe despre modul în care un simbol al umanismului precum Einstein – a cărui imagine a fost utilizată în cadrul unei campanii a Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) cu sloganul ”Refugiatul nu vine doar cu o mână de lucruri personale în noua sa țară. Einstein a fost un refugiat” – poate fi autorul unor comentarii xenofobe despre oamenii pe care i-a întâlnit, scrie The Guardian. ”Răspunsul la această întrebare pare a fi foarte relevant în lumea de astăzi în care ura față de celălalt este atât de des întâlnită în atât de multe locuri din lume”, a mai scris Rosenkranz. ”Se pare că până și lui Einstein îi era greu uneori să se recunoască în chipul celui de lângă el”, a adăugat editorul cărții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here