O expoziţie dedicată ștrumfilor, deschisă la Bruxelles cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a îndrăgitelor personaje

0
327


Belgia sărbătorește cea de-a 60-a aniversare a ștrumfilor printr-o expoziție care oferă vizitatorilor șansa de a vizita satul omuleților albaștri sau de a se aventura, cu ajutorul realității virtuale, într-o confruntare împotriva maleficului Gargamel, informează marți Reuters.
Åžtrumfii au fost creați în 1958 de desenatorul belgian Pierre Culliford, care semna sub pseudonimul Peyo, inițial ca personaje secundare în revista sa de benzi desenate cu eroi medievali Johan și Peewit. Simpaticele personaje au fost imediat îndrăgite de public care a dorit să citească mai multe aventuri cu ștrumfi astfel că, anul următor, creaturile albastre au avut propria revistă. În poveștile omuleților albaștri apare și un personaj malefic, vrăjitorul Gargamel, care încerca să îi prindă pentru a-i transforma în aur. Acesta a fost doar primul episod din povestea de succes la nivel global a ștrumfilor, care a culminat în 2011 cu o producție hollywoodiană cu încasări de o jumătate de miliard de dolari.
Expoziția Smurf Experience, deschisă până în luna ianuarie 2019 la Brussels Expo, invită vizitatorii să exploreze satul ștrumfilor, cu căsuțele sale în formă de ciupercă, și să se aventureze, cu ajutorul realității virtuale, într-o confruntare împotriva lui Gargamel. Într-o țară organizată în regiuni pe criterii lingvistice, ștrumfii au devenit un simbol unificator al Belgiei, alături de ciocolată, waffle, bere și echipa națională de fotbal. ”Åžtrumfii sunt un simbol al culturii belgiene și al patrimoniului belgian”, spune Chloé Beaufays, purtătoarea de cuvânt a organizatorilor expoziției.
Organizatorii speră să ducă expoziția și în alte țări europene, dar și în Statele Unite și Asia în următorii cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here