Guvernul a aprobat două programe destinate persoanelor vârstnice

0
501


Guvernul a aprobat miercuri două programe de interes național destinate persoanelor vârstnice, suma alocată pentru implementarea lor în perioada 2018 – 2020 fiind de 115 milioane de lei, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. „A fost aprobat un proiect de hotărâre care prevede finanțarea a două programe de interes național destinate persoanelor vârstnice. Cele două programe de interes național privind servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente, respectiv sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din anumite unități administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat sau nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială vor fi implementate în perioada 2018 – 2020, iar valoarea totală a bugetului este de 115 milioane de lei”, a precizat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.
Purtătorul de cuvânt al Executivului s-a referit și la conținutul celor două programe. „Primul – servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente vizează creșterea calității vieții persoanelor vârstnice singure sau ai căror membri de familie nu pot să le asigure îngrijirea prin menținerea autonomiei acestora pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situației de dependență și a instituționalizării. Se vor asigura în cadrul acestui program de interes național servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente și vor fi înființate noi unități de îngrijire la domiciliu în cadrul sau în subordinea serviciilor publice de asistență socială în unitățile administrativ-teritoriale unde acestea nu există”, a spus Barbu.
El a explicat că prin cel de-al doilea program – sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unități administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat sau nu au fost acreditate servicii publice de asistență socială – vor fi ajutate autoritățile locale să-și îndeplinească atribuțiile privind organizarea, administrarea și acordarea acestor servicii sociale. „Concret, serviciile publice de asistență socială din 1.000 de comune vor fi sprijinite să obțină certificatul de acreditare prin angajarea, contractarea în fiecare dintre acestea a unui asistent social, iar salariile asistenților sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni. În acest fel, cel puțin 300.000 de persoane aflate în dificultate din comunitățile în care se înființează serviciile respective vor beneficia de servicii de asistență socială. Pentru anul acesta fondurile necesare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale”, a mai declarat Nelu Barbu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here