Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Educatoarea Mariana Dogaru, din Suraia, la final de carieră!


Educatoarea de la Grădinița Suraia, Mariana Dogaru, și-a luat la revedere de la generațiile de copii pe care i-a învățat primi pași către o lume necunoscută lor: lumea școlii, a cărților de povești, a cititului și a educației școlare. Cunoscută sub numele Doamna Mioara, Mariana Dogaru își începea activitatea la Grădinița Suraia în anul 1975, anul în care ONU declara acel an ca fiind Anul Internațional al Femeii. Tânăra deducatoare Hanganu Mariana, cum o chema atunci, visa să devină centrul universului celor mai mici dintre consătenii săi, cărora, generații după generații, a reuși să le insufle dorința de „a zbura” pentru a-și atinge idealurile, arătându-le zi de zi misterele vieții. Într-o zi, nu cu mult după ce s-a instalat în „palatul de cleștar al poveștilor”, tânăra domniță s-a căsătorit cu prințul său, Dogaru Alecu, după un an născându-se și fiul lor, Eduard.
S-a îndrăgostit atât de mult de grădinița sa, încât nu a mai părăsit-o nici până astăzi, devenindu-i a doua casă, a doua familie, ea însăși declarând că toți cei ce i-au trecut pragul clasei au devenit „parte din familie”. Cu multă dragoste, răbdare, pasiune și profesionalism a reușit să facă din grădiniță, pe care a condus-o timp de 25 de ani, începând cu anul 1980, un loc în care poveștile au prins viață, culorile au însuflețit locul, cifrele și literele au lărgit universul copiilor, iar râsetele cristaline au pus stăpânire pe împrejurimi.
Deși stresul și tensiunea unei asemenea meserii au devenit indispensabile, precum aroma cafelei de dimineață, Mariana Dogaru nu s-a limitat doar la activitatea de la catedră. Astfel, în cei 43 de ani de carieră s-a perfecționat continuu prin participarea la cursuri de formare și perfecționare, a condus comisii metodice și a fost membru în Consiliul de Administrație al Școlii Suraia. Toate eforturile depuse pentru formarea viitoarelor personalități i-au fost răsplătite prin premiile și diplomele obținute de copii la diverse concursuri.
Însă recunoștința supremă o primește ori de câte ori un fost elev îi trece pragul clasei pentru a-i da binețe și a-i mulțumi. ,,Au trecut prin această clasă zeci și zeci de promoții, dar satisfacția cea mai mare este atunci când foști elevi, acum părinți la rândul lor, mă imbrățișează cu recunoștință, aducându-și acum copiii lor să îi educ”, spune educatoarea Mariana Dogaru.
Acum, la final de carieră, își încheie activitatea cu aceeași convingere, că s-a născut pentru a fi educatoare; că menirea ei pe acest pământ este de a educa fiecare copil în parte, pentru a-i transforma micul univers într-unul grandios.
Pentru educatoarea Mariana Dogaru clopoțelul va răsuna vineri pe holurile Grădiniței Suraia pentru ultima dată. Însă pentru femeia Mariana Dogaru viața va căpăta o nouă dimensiune, va avea un nou ritm. Va urma un proces destul de anevoios, de „dezintoxicare” de acest drog al muncii la catedră, iar timpul va căpăta un nou sens.

Din toamnă o vom regăsi într-o altfel de „grădiniță”, cea a casei, sub umbra unui copac, cu o carte de povești în brațe, alături de nepoatele Karina-Maria și Rebecca-Ioana, iar glasul blajin le va șopti „A fost odată ca niciodată…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?