Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea are tot mai puțini donatori; astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge


    În fiecare an, la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți. Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930, pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
    În Vrancea toți cei care doresc să doneze sânge, astăzi sau în oricare altă zi de luni până vineri, o pot face la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, situat pe strada Comisia Centrală din municipiul Focșani, în intervalul orar 8.00-12.00. Centrul are nevoie de sânge din toate grupele, pentru a asigura cerințele Spitalului Județean de Urgență, dar și ale altor unități sanitare din țară, unde sunt vrânceni internați, stocul de sânge fiind foarte scăzut, iar solicitările destul de mari. Potrivit directoarei CTS Vrancea, dr. Mioara Hanță, anul acesta Ziua Mondială a Donatorului de Sânge nu va fi marcată, din păcate, prin niciun eveniment deosebit la centrul din județ. Aceasta a ținut să precizeze că, spre deosebire de alte județe, în Vrancea oamenii nu se mobilizează să colaboreze cu Centrul de Transfuzii Sanguine, iar firmele sau instituțiile nu sunt interesate să-și aducă aportul nici prin donarea de sânge, dar nici prin sponsorizarea unor eventuale recompense pentru donatori, astfel încât aceștia să fie stimulați să vină mai des la centru.
    Persoanele care doresc să fie donatoare de sânge trebuie să știe următoarele lucruri: vârsta donatorului trebuie să fie cuprinsă între 18-60 ani, greutate corporală minimă de 50 kg, tensiunea arterială: maxima să nu depășească 180 mmHg, iar minima 100 mmHg, valoarea hemoglobinei să nu fie mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați, să nu prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendință de sângerare anormală. Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile. La o donare se recoltează 450±10% mililitri sânge.
    Controlul și triajul medical pentru cei care donează trebuie să urmărească prevenirea oricărui risc, atât pentru donator cât și pentru beneficiari. De aceea, controlul medical se bazează pe trei examene (clinic, de laborator și epidemiologic), prin care se pot stabili contraindicațiile donării de sînge. Cauzele medicale care exclud definitiv donarea de sânge sunt hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului (operație care constă în tăierea și scoaterea, în parte sau în întregime, a stomacului-n.r.), maladia mitrală (afecțiune cardiacă care constă în îngroșarea valvei mitrale), cancerul operat și vindecat. Alte cauze mai pot fi: tensiunea arterială de o anumită valoare, care poate ulterior scădea, greutate ponderală sub 50 kg, perioada menstruală, sarcina, alăptarea, precum și o stare febrilă provocată de o viroză respiratorie trecătoare.
    Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pot merge la Centrul de Transfuzie Focșani să doneze sânge doar dacă îndeplinesc toate condițiile enumerate mai sus și doar dacă nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mm Hg sau sub 100 mm Hg, nu manifestă stări emoționale exagerate, teamă persistentă față de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare sau de la ultima donare de sânge minimum 60 de zile, nu au suferit în ultimul timp pierderi de sânge și nu au fost supuși unor intervenții chirurgicale.
    Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți. Celulele roșii (hematiile) se pot păstra 35 de zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare. Trombocitele se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie. Plasma poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri. Fiecare unitate de sânge, luată ca întreg, este testată contra bolilor înainte de a fi trimisă spre separare.
Donarea de sânge este sigură și ușoară. Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infecțioase în timpul donării! Se utilizează un ac steril și de unică folosință pentru fiecare donare. Doneaza sânge și vei putea salva pe cineva!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?