GALERIE FOTO: Elev eliminat de la Evaluarea Națională – limba română; inspectorul de specialitate spune că subiectele au fost ușoare

0
5367


Un absolvent de clasa a VIII-a a fost eliminat din examenul de Evaluare Națională, proba la limba română, ce a avut loc ieri. Asta pentru că asupra sa a fost găsit un memorator. Subiectele pe care absolvenții de gimnaziu le-au avut de rezolvat au fost accesibile, chiar ușoare, în opinia profesoarei Teodora Bentz, inspector școlar de limba și literatura română.
La primul subiect, candidații au avut de rezolvat șase cerințe pe baza unui text la prima vedere și au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenența la genul epic a textului dat. Textul a fost selectat din romanul „Inocenții” al Ioanei Pârvulescu. La al doilea subiect, elevii au primit tot un text la prima vedere, cu șase cerințe, și au avut de redactat o narațiune de 150-200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare petrecută într-o cetate. Fragmentul pe baza căruia elevii aveau de rezolvat probleme de înțelegere a textului și de gramatică a fost selectat din revista National Geographic și descrie Cetatea Alba Carolina.
„Subiectul a fost previzibil pentru că nu a ieșit din modelul dat. Am avut modelul dat de Minister, dar și subiectele de la simulare. Nu e nimic nou, în așa fel încât să surprindă și elevii să aibă mari probleme pentru înțelegerea tipului de cerințe. La primul subiect, un text frumos, pe care aveau cerințe legate de lexic, sinonime, cratimă, formarea unor cuvinte, să formuleze niște idei principale sau secundare, să spună într-un enunț ceva despre un personaj, deci ușor. Diferențele vor fi făcute în funcție de calitatea redactării. Subiectul al II-lea a fost mai ușor decât s-au așteptat elevii. Au avut de demonstrat că un fragment aparține genului epic, deci e proză. Nu te poți referi la genul epic fără să te referi la personaje și evenimente. La punctul al II-lea au avut un text non-ficțional, la care, cerințele sunt de înțelegere a textului. Trebuia atenție la formularea răspunsului. Subiectul III a fost de gramatică, dar nu a fost greu. Pot apărea greșeli din neatenție. Compunerea este pur și simplu drăguță, pentru că lor le place să povestească întâmplări. Trebuie doar să povestească frumos, chiar și dincolo de pragul realității, dar au voie să facă acest lucru dacă respectă niște indicatori. Să fie neapărat o întâmplare cu eveneimente succedate logic, să aibă două repere spațio-temporale, să respecte numărul de cuvinte. Punctajul pentru redactare, ierarhia va fi în funcție de coerența textului, în funcție de faptul că se așteaptă introducere, cuprins și încheiere la orice compoziție, vocabular și stil adecvat cerinței și evident atenție la orografie și punctuație. Eu zic că subiectele răspund orizonturilor de așteptare și ale elevilor și ale profesorilor. Elevii foarte buni vor fi cei care au fost atenți la detalii”, spune profesoara de limba română Teodora Bentz.
Evaluarea națională va continua mâine, când se va desfășura proba la Matematică, iar joi, 14 iunie, proba la Limba și literatura maternă, acolo unde este cazul.
Precizăm faptul că în județul Vrancea s-au înscris pentru a susține examenul de Evaluare Națională 2.762 de absolvenți de clasa a VIII-a, dintre care s-au prezentat la examen 2.651, 110 absentând. Trebuie spus faptul că la începutul anului școlar erau înscriși în cataloage 3.090 de elevi în clasele a VIII-a. Același număr de elevi au și participat la simularea examenului.

Prins cu memorator asupra sa

Un elev din Odobești a fost exclus din examen. Asupra tânărului s-a găsit un memorator, care nu fusese folosit, acesta nici măcar nu încercase să copieze, numai că potrivit regulamentului în sala de examen nu se intră cu nici un fel de material. „Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a EN VIII, cazurile de fraudă și tentativă de fraudă sunt sancționate cu excluderea din examen și acordarea notei 1. Reamintim că este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc., candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ/ centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză să depoziteze obiectele respective în sala desemnată de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen. De asemenea, elevii sunt informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări (manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor), precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare: stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc”, se arată într-un comunicat al MEN.
Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor și schemelor și instrumente de desen la Matematică.
Proba de matematică se va desfășura în aceleași condiții ca și cea de la limba și literatura română. Evaluarea candidaților va începe la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 120 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.
Primele rezultate vor fi afișate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeași zi se pot depune eventualele contestații, în intervalul orar 14:00 – 19:00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.
Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție și o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Astfel, numărul TELVERDE 0 800 801 100 va fi disponibil până pe 14 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 15 iunie, între orele 8:00 -14:00. Evaluarea Națională se desfășoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a. Corectarea lucrărilor va avea loc într-un alt județ decât cel în care s-au susținut probele.

Repartizarea la liceu, pe 9 iulie

Emoțiile elevilor de clasa a VIII-a vor continua cu admiterea la liceul dorit. Admiterea la liceu pentru anul 2018 a început efectiv în luna mai când s-au susținut probele de aptitudini la liceele vocaționale și va continua în luna iunie, atunci când toți elevii care au finalizat clasa a VIII-a vor fi cuprinși în listele celor care urmează să candideze pentru un loc la liceu. Până atunci, însă, vor avea loc numeroase întâlniri cu părinții și absolvenții de gimnaziu pentru prezentarea planului de școlarizare și a procedurilor de admitere. În perioada 29 iunie-3 iulie, absolvenții de gimnaziu și părinții acestora vor completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginți. Cei care doresc să participe la admitere în alt județ vor completa fișele de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia Națională de Admitere.

În intervalul 30 iunie – 4 iulie 2018, candidații și părinții vor verifica fișele editate de calculator și vor corecta eventualele greșeli din baza de date. Repartizarea computerizată și admiterea în învățământul liceal de stat a candidaților din seria curentă și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2018-2019, va avea loc pe 9 iulie. În intervalul 10-13 iulie va avea loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații. Prima etapa de admitere în învățământul liceal se va încheia pe 18 iulie, când începe cea de a doua etapă de admitere în învățământul profesional și liceal de stat, care se întinde până pe 7 septembrie, potrivit calendarului emis de MEN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here