VIDEO și GALERIE FOTO: Spectacol aviatic pe cerul Focșaniului; copiii au înălțat zmeie și au testat tehnica militară expusă pe fostul aerodrom

0
2279


Focșănenii s-au bucurat, sâmbăta trecută, de a doua ediție a mitingului aviatic,  organizat pe fostul aerodrom de la marginea municipiului. Vremea a fost perfectă pentru un asemenea eveniment, iar focșănenii s-au bucurat de evoluțiile piloților militari și civili. La eveniment au fost prezenți primarul Cristi Misăilă, consilieri locali și județeni, foști ofițeri și subofițeri ai unității de aviație de la Focșani, militari activi și în rezervă, elevi de la Școala Forțelor Aeriene de la Boboc. Cei mai bucuroși au fost copiii, care au înălțat zmeie și au testat tehnica militară expusă, iar la sfârșit s-au fotografiat cu replica avionului Vlaicu 2 sau cu machetele de aeronave. Organizarea a fost mai bună decât anul trecut, au fost amenajate mai multe trasee de acces pentru autoturisme, inclusiv o parcare mai mare la marginea aerodromului. Pentru anul viitor ar fi nevoie de o implicare mai mare, astfel încât mitingul de la Focșani să nu se suprapună cu alte acțiuni similare, cum a fost în acest an, iar momentele acrobatice să aibă o durată mai mare și, implicit, să fie mai spectaculoase.
Pe cerul Focșaniului au evoluat avioanele de vânătoare F-16 Fighting Falcon, noile achiziții din dotarea Aviației militare române, avioanele MIG-21 Lancer, IAR-96, IAK-52, C130 Hercules, elicopterele IAR – 330M, iar invitați speciali au fost Iacării Acrobați, membrii Aeroclubului Român. A fost organizată și o simulare a unei lupte antiaeriene între Ghepardul, tehnica unității militare de la Focșani și o formație de zbor.

În pauzele dintre zboruri au fost organizate momente speciale cu Fanfara Garnizoanei Focșani, membrii Corului Parohiei Irești și o tânără solistă de muzică populară. „Dedicăm sărbătorile de anul acesta generalului aviator Andrei Popovici, născut la Golești, în județul Vrancea, acum 135 de ani. Dedicăm celor 106 ani de zbor la Focșani și 85 de ani de când Asociația Română pentru propaganda aviației a achiziționat pentru armata română prima avionetă”, a spus comandorul Jănel Tănase, cel care s-a ocupat de organizarea acestui miting aviatic, precizând „să iubiți aviația pentru că unde aviație nu e, nimic nu e”
Comandorul Jănel Tănase a mulțumit tuturor instituțiilor și conducătorilor acestora care au susținut organizarea unui asemenea eveniment la Focșani: Ministerului Apărării Naționale, Statului Major General, Statului Major al Forțelor Aeriene, Garnizoanei Focșani, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor, Batalionului 288 Artilerie Antiaeriană, Jandarmeriei, ISU Vrancea. Nu au fost uitate nici autoritățile locale, Consiliul Județean și Primăria Focșani.

Conferință despre „destine aeronautice”

De menționat că și în acest an, mitingul aviatic a fost precedat de conferința cu tema „Destine aeronautice în Poarta Focșanilor”, ediția a doua, organizată la Teatrul Municipal Maior Gh. Pastia. Manifestarea a fost organizată de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Focșani, cu susținerea Primăriei Focșani. Au fost prezenți o sută de elevi ai Åžcolii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene Traian Vuia Boboc și elevi de la liceele din Dumitrești, Odobești, Vidra. „Dați-mi voie să mă plec în fața memoriei generalului aviator Andrei Popovici, neobosit promoter al aviației românești și erou al luptelor din Primul Război Mondial, în calitate de comandant al Grupului 2 Aeronautic de la Tecuci. Îl omagiem astăzi și sunt bucuros că acest lucru se face prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Focșani nr. 242 din 30 mai 2018”, a spus primarul Cristi Misăilă în cadrul evenimentului. Acesta a adăugat că „și pe viitor vom face toate eforturile pentru ca, din respect față de marii noștri înaintași, să promovăm o politică de dezvoltare și consolidare a libertăților cetățenești, de respectare a legii, pentru a avea nu doar un oraș puternic, dar și unul cu o comunitate unită și mândră de renumele său”.
Focșaniul are o istorie aeronautică care începe în 10 iunie 1912, când a avut loc primul zbor realizat de sublocotenentul aviator Gheorghe Negrescu. Ulterior, aerodromul de la Focșani a fost locul unde aviația austro-ungară și germană a fost bombardată, în Primul Război Mondial, de bravii piloți ai Grupului II aeronautic de la Tecuci, comandați de generalul Andrei Popovici. În perioada interbelică, vrâncenii au cumpărat două aeronave, în 1933 și 1938, botezate Putna și Focșani. În al doilea război  mondial, de pe aerodromul din Focșani au plecat formațiile de aviație pentru eliberarea Basarabiei, iar pe toată perioada războiului, aerodromul fost gazda aviației române și germane. Tot acolo a funcționat o școală de pilotaj pentru piloți pe planoare grele. După război, pe aerodromul Focșani a funcționat Școala de ofițeri ai Aviației Nr.2. În perioada 1971-1973, pe aerodrom a funcționat Școala Superioară Civilă de Aviație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here