VIDEO: Replica Vlaicu 2, realizată după schițele lui Vlaicu, dar cu materiale și tehnologii contemporane

0
845


Replica avionului Vlaicu 2 a fost expusă constant în ultimii doi ani, la fiecare eveniment dedicat aeronauticii care a fost organizat la Focșani. Realizat de o echipă de pasionați ai aeronauticii românești, avionul Vlaicu 2 este o replică a avionului pilotat de Aurel Vlaicu între 1910 și 1913.

Inginerul de aviație Gheorghe Coman ne-a povestit că realizarea acestui avion face parte din programul „Centenarul aeronauticii române”, lansat în urmă cu 15 ani, dedicat celor trei mari pionieri, precursori ai aeronautice române: Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă. Inginerul ne-a explicat de ce românii trebuie să fie mândri de Traian Vuia, cel care a realizat o premieră mondială în istoria aeronauticii. „În 2006 a fost centenarului zborului lui Traian Vuia la Monteson. El fiind cel care a zburat pentru prima oară în lume! Am avut discuții cu americanii, pentru că Vuia a fost cel care a zburat pentru prima oară cu mijloace proprii de bord. Americanii, frații Wright au zburat cu trei ani mai înainte, dar ei fie se lansau pe planuri înclinate, fie erau trași de mașină, fie aruncați cu catapulte. Lor le lipsea trenul de aterizare. Vuia a fost cel care a introdus trenul de aterizare. Aceasta este premiera mondială introdusă de Vuia”, a explicat inginerul Coman.
Acesta a precizat că replica Vlaicu 2 a fost realizată de o echipă de specialiști la Romaero. Au fost folosite schițele lui Vlaicu, dar cu materiale și tehnologii contemporane. Din păcate, fără un motor original, avionul nu s-a ridicat de la sol.  „Centenarul zborului lui Aurel Vlaicu urma să fie sărbătorit în 2010, la Cotroceni. În cadrul acestui program, am fost cel care am avut ideea să trec în program realizarea unei replici a avionului Vlaicu 2, pentru a cinsti memoria marelui aviator român și a încerca de a-i împlini acel vis de a trece în zbor peste Carpați. Am vrut să îl realizăm și chiar să zboare. Am pornit de la schițe, am făcut proiectele, am început construcția lui în cadrul Romaero București. Am făcut un atelier special, unde ne-am adunat oameni de specialitate și am început să îl realizăm. Am început construcția în 2004 și a fost gata în aproape trei ani. Nu a fost ușor să îl realizăm. L-am construit dar, din păcate, nu am reușit să zburăm cu el. Se puneau o serie de probleme la încercare, cu aripa, dar și motorul. Noi nu am reușit, deși am respectat proiectul și schițele lui Vlaicu, dar nu am găsit un motor rotativ de 7 cilindri în stea, de 250 cai putere. Am pus un altfel de motor, de aceea am și fost obligați să modificăm un pic fața avionului. Nu întâmplător i-am zis replica lui Vlaicu 2, am făcut câteva modificări la el, inclusiv cu folosirea unor materiale și a unor tehnologii din zilele noastre”, a povestit inginerul de aviație Gheorghe Coman.

 

Medalie cu bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice

În 2009, acest avion a fost medaliat cu bronz la Jocurile Mondiale Aeronautice de la Torino. În fața delegațiilor de la federațiile de specialitate a fost rulat timp de 10 zile, la sol. „Am primit foarte multe aplauze dar, din păcate, în timp ce televiziunile din toată Europa erau călare pe noi și transmiteau despre Vlaicu care zboară la Torino, în țară la noi se auzea la televizor doar despre violuri sau alte lucruri. Nicio vorbă despre acțiunea noastră. Am mai avut o acțiune când s-au împlinit o sută de ani de la zborul lui Vlaicu, la Cotroceni, unde era terenul de zbor și hangarul lui Vlaicu, acum este centrul AFI Cotroceni. Am pus o placă și am amintit că în urmă cu o sută de ani a zburat acolo Vlaicu. Un an mai târziu, la centenarul aeronauticii militare, l-am prezentat chiar în curtea Statului Major al Forțelor Aeriene. Cu acea o cazie am fost onorat cu frumoase medalie intitulată „Centenarul zborului frânt”. Am fost inclusiv la Centrul NATO de lângă Bruxelles, de unde am primit o scrisoare de felicitare pentru modul în care a fost apreciat ca avion istoric”, a precizat inginerul.
Acesta a povestit că, chiar dacă inițial s-a dorit să se poată și zbura cu această replică, din cauza potențialelor riscuri s-a renunțat la idee, fiind posibil doar rulajul la sol. „Nu am reușit să zburăm cu el, din păcate. Acel vis al lui Vlaicu a rămas neîmplinit, dar încercăm măcar să îl ridicăm trei metri, cum l-a ridicat în 2010 la Cotroceni„, a precizat inginerul Coman.
Aeroplanul Vlaicu 2 are o anvergură de 10 metri, lungime de 11 metri, înălțime de 4,10 metri și greutate de 420 kilograme. Originalul a zburat între iunie 1910 și 13 septembrie 1913. Cel mai cunoscut moment este în 1912, când Aurel Vlaicu a participat la Concursul aviatic internațional de la Aspern-Viena, în compania unor celebri piloți ai timpului. A obținut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la țintă, de la o înălțime de 300 metri, și premiul al II-lea, după cunoscutul pilot francez Roland Garros, pentru aterizarea la punct fix. Ulterior, Aurel Vlaicu a întreprins un turneu prin Ardeal și a ajuns, în august 1912, inclusiv la Alba Iulia.
Aurel Vlaicu s-a născut la 19 noiembrie 1882, în satul Binținți (azi Aurel Vlaicu) de lângă Geoagiu, și a murit la 13 septembrie 1913, la Bănești lângă Ploiești, în timp ce încerca să treacă în zbor, cu avionul său, Munții Carpați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here