Vasilescu: Pilonul II de pensii va fi opţional; pe perioada verii va fi o prezentare foarte clară, care sunt avantajele și dezavantajele

0
613


Pilonul II de pensii va fi opțional, iar această variantă fără doar și poate este bătută în cuie, a declarat, duminică seara, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la România TV, adăugând că pe durata verii va exista o prezentare foarte clară pe acest pilon, „care sunt avantajele și care sunt o parte din dezavantaje”.
„Ne-am hotărât ceea ce vrem să facem cu Pilonul II de pensii și este ceea ce am comunicat de anul trecut: să fie opțional acest Pilon II. Fără doar și poate această variantă este bătută în cuie. Între timp am aflat cu stupefacție că sunt și eu cotizant la Pilonul II de pensie, în condițiile în care am fost ferm convinsă că fiind la limita de vârstă, atunci mi s-a luat în considerare o cerere pe care o depusesem la Camera Deputaților, unde lucram atunci, dar nu s-a luat în considerare. Timp de 10 ani nu am primit nicio informare despre valoarea unităților de fond pe care le aveam la firma respectivă. Am fost absolut convinsă că timp de 10 ani neprimind niciun plic acasă, în condițiile în care legea spune foarte clar că anual ești obligat să îi spui asiguratului care este valoarea și numărul unităților de fond, neprimind nimic am fost absolut convinsă că nu sunt”, a explicat ministrul Muncii.
Ea a menționat că oricine ar trebui să aibă dreptul să opteze în privința contribuțiilor către Pilonul I sau Pilonul II de pensii. „Eu vreau să optez, vreau să am această posibilitate și oricine ar trebui să aibă acest drept. Sigur pe perioada verii veți vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt o parte din dezavantaje”, a spus Vasilescu.
Întrebată dacă poate să spună ca ministru al Muncii în cabinetul Dăncilă că nu va fi naționalizat Pilonul II de pensii, ea dat asigurări: „nu va fi naționalizat Pilonul II de pensii” . „Vom explica foarte clar tuturor persoanelor cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor. Oamenii au așteptări și am constatat, stând de vorbă cu foarte multe persoane, următorul lucru: cred că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga și această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuția de la Pilonul I de pensii ca să asigure această pensie de la Pilonul II. Deci, vor fi multe lucruri pe care va trebuie să le explicăm oamenilor”, a adăugat ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here