Guvernul a aprobat emiterea titlurilor de stat ‘Centenar’

0
713


Guvernul a aprobat, vineri, printr-o hotărâre, reglementările care vor permite lansarea emisiunii de titluri de stat ‘Centenar’ pentru populație cu dobândă de peste 25% pe cinci ani, vânzarea lor urmând să înceapă, cel mai probabil, săptămâna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. „La propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul a aprobat noi reglementări care vor permite lansarea unei emisiunii cu titluri de stat ‘Centenar’ pentru populație cu dobândă de peste 25% pe cinci ani, asta înseamnă o dobândă de peste 4% pe an, un instrument atractiv dedicat populației, destinat încurajării, economisirii și diversificării bazei de investitori în titlurile de stat. În mod concret, titlurile de stat vor putea fi vândute distribuite și prin Poșta Română, potrivit acestei hotărâri de guvern adoptată astăzi, dar și prin Trezorerie și alți parteneri, cum ar fi băncile sau societățile financiare de brokeraj sau asigurări”, a declarat Nelu Barbu la Palatul Victoria.
El a adăugat că „răscumpărarea titlurilor se va putea face în orice moment pe Bursă”. „Instrumentul are o serie de beneficii. În primul rând, impulsionarea economisirii în pofida consumului, acordarea unei dobânzi net superioare celor din sistemul bancar, vă spuneam că undeva la peste 4% pe an. Dobânda pentru titlurile de stat nu se impozitează, statul garantează integral contravaloarea acestor titluri de stat, indiferent de sumă. Åži prin aceste titluri de stat se pot garanta creditele pentru investiții, pentru construcții”, a explicat Barbu.
Fiind întrebat dacă s-a hotărât care va fi perioada de subscripție pentru titlurile de stat anunțate, el a precizat: „Din ce am înțeles de la domnul ministru, săptămâna următoare ar trebui să demareze această vânzare, dar cred că detaliile pot veni în concret de la Ministerul Finanțelor”. Barbu a mai spus că suma minimă pe care o poate investi cineva în titlurile „Centenar” este de 1 leu. „1 leu este suma pentru titlurile de stat, înțeleg că rămâne valabil ce este acum valabil în ceea ce privește titlurile de stat ‘Tezaur’, aici este vorba de titlurile ‘Centenar’ și suma minimă este 1 leu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here