Tulcea: Pescuitul sportiv și cel comercial s-au reluat în Delta Dunării

0
742


Pescuitul sportiv și cel comercial s-au reluat, miercuri, în Delta Dunării, după aproape două luni de prohibiție, pescuitul la știucă fiind însă permis doar cu eliberarea capturilor. La început de sezon, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Mușetescu, le-a recomandat pescarilor sportivi care ajung în zonă să se informeze cu privire la locurile în care pescuitul este posibil legal, dat fiind că în zonele strict protejate această activitate este interzisă.
„Delta Dunării nu există pentru ca ei (pescarii sportivi – n.r.) să vină să se distreze și să plece cu saci cu pește acasă. Delta Dunării, așa cum este astăzi, este un loc perfect pentru orice pescar să se simtă bine, să-și exercite pasiunea, să vină pentru trofee dacă vrea și le găsește, să-și facă niște poze și, în cazul știucilor, să elibereze capturile. În restul speciilor, pot fi reținute legal cinci kilograme pe zi. Atenție, nu pește sărat sau filetat, pentru că este pește procesat și trebuie să existe o dovadă a provenienței”, a declarat presei Mălin Mușetescu.
Åži pescarii comerciali și-au început miercuri activitatea în Deltă, ei având în acest an dreptul să captureze o cantitate totală de 4.738,5 tone de pește, după ce anul trecut ei au avut dreptul legal să captureze 4.043 tone de pește. „Pentru pescarii comerciali am o singură recomandare: să respecte legea! Dacă o respectă, suntem bine, mai pescuim și anul viitor”, a menționat guvernatorul Rezervației.
Cei aproape 1.000 de pescari comerciali din Delta Dunării își vor desfășura activitatea în perioada imediat următoare în baza actelor primite de la Administrația RBDD anul trecut, instituția statului prelungindu-le valabilitatea. „Am suplimentat numărul angajaților care se ocupă temporar de acest lucru (emiterea noilor acte pentru pescarii comerciali – n.r.) la Serviciul Reglementări și avem probleme mari, pentru că avem oameni puțini la Reglementări. Este multă birocrație pe care o reclamă și pescarii, și cei care lucrează la noi, dar asta e legea”, a mai spus guvernatorul Rezervației.
Începând din acest an, pescarii sportivi care vin în Deltă nu mai au dreptul să oprească niciun exemplar de știucă, din cauza scăderii efectivelor acestei populații apărută pe fondul supraexploatării comerciale. Anul trecut, pescarii comerciali din Deltă au depășit cota alocată la știucă cu 47,6 tone, iar anul acesta ei vor avea dreptul să captureze o cantitate totală de 312,8 tone.
Pescarii sportivi care ajung în Deltă nu trebuie să plătească decât tariful de acces în Delta Dunării care variază de la 5 lei la 30 de lei, în funcție de perioada de valabilitate a acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here