Teodorovici: Vrem ca la 1 ianuarie 2019 să avem închisă discuţia pe Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală

0
519


Discuția cu mediul economic privind modificările aduse Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, ce vor viza doar simplificări, va fi finalizată în această toamnă, pentru ca în iarnă acestea să fie adoptate și în ianuarie 2019 discuția pe cele două coduri să fie închisă, potrivit ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici. „O să lansăm săptămâna aceasta scrisori către cei implicați în discuțiile pe Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală. Atâtea modificări avute, este normal să le punem într-un singur loc. Dacă nu faci asta, iei articol cu articol, Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală… Am început consultările cu structurile asociative, cu Consiliul Fiscal și alții, Coaliția pentru Dezvoltarea României, să trimită ei ce trebuie modificat la cele două coduri, adaptat, schimbat, eliminat. Trimitem scrisorile către cei ce vor fi implicați. Sunt sparte, articol cu articol. Va fi un tabel. În prima coloană e articolul din Codul fiscal de astăzi, în a doua coloană cum va arăta articolul, dacă se scoate, se elimină, se adaptează, se scoate o virgulă, și în a treia coloană motivarea acelei schimbări, dacă ea va exista. Discuția va fi deschisă și liberă. Va fi și în Parlament, în comisiile de buget finanțe din cele două Camere, în Comisiile Economice”, a explicat Teodorovici într-o întâlnire cu presa.
Acesta a subliniat că pot apărea modificări în sensul de a simplifica, dar nu va fi adăugat absolut nimic și că tot ce au trimis structurile asociative va fi inclus în acel tabel. „Toți primesc acel document în care am inserat aceste propuneri de modificare și pe timpul verii ne vom întâlni periodic, vom analiza propunerile de modificare și bifăm una câte una și până în toamnă se încheie discuția asta.(…) Am spus că undeva în toamnă să avem închisă discuția asta cu tot mediul economic, cu toată lumea interesată, să fie un consens și, la final de an, să îl adoptăm și am închis discuția pe Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală de la 1 ianuarie 2019”, a precizat ministrul Finanțelor.
Totodată, Teodorovici a menționat că se intenționează și inserarea unei prevederi conform căreia Guvernul poate să scoată, să simplifice Codul Fiscal și doar Parlamentul să poată adăuga. „Poate vom avea și o propunere, o prevedere care să spună foarte clar, nu știu dacă juridic este posibil acum să facem asta, și anume ca Guvernul să poată să scoată, să simplifice, să reducă dacă e de redus ceva și doar Parlamentul este cel care adaugă, adică să nu ne trezim cu un ministru de Finanțe sau Guvern care să zică: cresc TVA la 25%, fac asta. Dacă va fi cazul să facă ceva, să facă Parlamentul în ansamblul său, iar tu, ca Guvern, să nu ai voie să faci decât dacă vrei să simplifici, să scoți, să reduci, atât”, a spus oficialul MFP.
Pe de altă parte, Teodorovici a afirmat că o procedură similară va fi folosită în cazul evaziunii fiscale, urmând să aibă loc consultări pe durata verii, articol cu articol din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. „Aceeași chestie va fi făcută pe evaziune fiscală. Am avut un memorandum aprobat acum două săptămâni în Guvern și luăm 341, Codul Penal, cel de Procedură Penală, unde sunt articole legate de aceste aspecte de evaziune fiscală și în același mod de lucru facem asta pe timp de vară. Avem deja situația din alte state membre, cum e în Olanda, în Germania, de la cât de sus e faptă penală. Åži poate e necesară și o rupere de ce înseamnă ANAF de celelalte structuri. Să ai o lege clară de evaziune fiscală și doar ANAF să interpreteze dacă da sau nu, nu cu sprijinul altuia din altă structură. Ai direcție în ANAF, aia face verificarea și, dacă constată, face sesizarea sau nu. Dar nu cu ajutorul lor, instrumentăm aici și trimitem acolo. Asta se va separa. Åži cu ocazia asta separăm și orice fel de amestec de structuri, de oameni”, a mai spus ministrul Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here