Scanere pentru verificarea coletelor ce intră în ţară

0
590


Punctele centrale pe unde intră în țară coletele vor fi dotate cu scanere astfel încât orice colet să fie verificat, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Eurgen Teodorovici. „Până la final de an aș vrea partea de est, Ucraina și Moldova, și partea de Serbia, punctele vamale, să fie dotate cu echipamente de ultimă generație, astfel încât tot ce intră în țară să fie scanat. Absolut tot. Vom cumpăra și pentru partea asta de Poștă de unde pleacă coletele. Astăzi nu există astfel de echipament. O să fie obligatoriu ca în acele puncte centrale să existe acel echipament astfel încât tot ce intră în țară ca și colet să fie verificat, scanat, pentru că sunt căi de a trimite în țara fel de fel de chestii. În acele puncte centrale de unde pleacă în țară să fie echipamentul pentru a se scana absolut tot. Termenul e final de 2018”, a explicat Teodorovici, la o întâlnire cu presa.
Acesta a subliniat că aceste echipamente vor fi ușor de luat, mai dificilă fiind partea de reabilitare fizică a punctelor vamale, respectiv infrastructura rutieră, dotarea cu scanere fixe și mobile pe zona de vest, unde nu e graniță și unde ar trebui să fie un sistem foarte bine pus la punct. „Până la final de an e un proiect ambițios, dar e obligatoriu să fie făcut, din perspectiva preluării președinției UE, din perspectiva Schengen, a aducerii de bani la bugetul de stat. Estimăm ca anul viitor un miliard de euro să intre pe aceste zone”, a precizat ministrul Finanțelor, adăugând că „o să fie trecută această zonă de finanțe, vamă în zona de infrastructură critică”.
Întrebat la cât ar estima costurile necesare achiziționării acestor echipamente, Teodorovici a răspuns că, oricât de mare ar fi suma, vor fi cumpărate toate. „Oricât ar fi de mare, n-am niciun fel de reținere să cumpăr absolut tot. De exemplu, dacă ai poate 6 linii de intrare și analiza va spune: ca să nu ai blocaje, ai nevoie de 10 linii, toate acele linii de intrare vor fi dotate cu scanere fixe, și poate una sau două de ieșire. Sunt câteva zeci de scanere fixe”, a mai spus Teodorovici.
El a menționat că în acest an au avut loc discuții cu chinezii, cu americanii și cu elvețienii, cei trei mari producători de astfel de echipamente, și vor fi semnate acorduri guvernamentale în baza cărora, pe baza modificării a două acte normative, se va putea cumpăra tot ce este necesar pentru a securiza complet punctele noastre vamale din granița de est și cu Serbia. „Nu vor gestiona românii aceste scanere. Va fi un anumit concept de management. O să plătesc firme care gestionează și sunt sigur că nu am niciun fel de risc că se strică, că unul trece pe lângă. Nu ai mai avea pe unde să intri în țară pentru că trebuie să intri prin scaner. Nu ai cum să ai un scaner nefuncțional, pentru că va fi afișat că undeva nu funcționează, va fi un sistem integrat de informații vamale, sunt mai multe chestiuni care vor supăra foarte mult în următoarele luni de zile”, a explicat ministrul Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here