Cum recunoști invidioșii? Explicaţiile psihologului Laura Maria Cojocaru

0
3669


    Cel mai probabil, cu toții am fost de câteva ori în viață ținta manifestărilor provenite din invidie sau, de cealaltă parte, am invidiat pe cineva. În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferință. Într-un sens plastic, individa apare atunci când ne uităm în „curtea” altuia și simțim furie, tristețe și neputință că nu avem un anumit lucru, o persoană sau situația lui.
    În opinia psihoterapeutului Laura Maria Cojocaru, atunci când stârnim sentimentul de invidie, adică îl exteriorizăm, acesta generează un efect în lanț de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică și psihică, precum: insomnii, stări de anxietate, stări depresive, o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncționale, în primul rând pentru noi înșine. Mai mult decât atât, specialistul consideră că poate fi creionat un portret arhetipal al persoanelor care scot la suprafață mai des decât altele sentimentul de invidie, astfel:
1.    Persoanele cu stima scăzută. „Atunci când o persoană are stima de sine scazută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viața ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situația ei financiară, socială, relațională etc, au acumulat frustrări în timp, sunt persoane nesigure pe ele, cu încredere mică în propriile forțe și râvnesc mereu la ceea ce au alții. Întrucât nu reușesc să obțină, există unele persoane care duc invidia la un alt nivel și doresc răul persoanelor din jur despre care consideră că au o viață mai bună”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru, președintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).
2.    Persoanele stăpânite de frică. „Acele persoane care experimentează stări de teamă sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputință, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sunt mai predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie. Frica ne împinge la nesiguranță, care pot escalada în frustrări din cauza așa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stăpânite de frică sunt mereu de părere că nu au suficient de mult, că alții au mai mult, dar își înfrânează pornirile distructive tocmai din … frica: de a nu fi acceptat, de a fi îndepărtat dintr-un grup etc.”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
3.    Persoanele stăpânite de lene. „Chiar dacă poate părea hilar, dar persoanele leneșe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare și de evoluție pe care le urmează cei care au succes în viață, în carieră, în dragoste etc. Cei invidioși nu sunt dispuși să plătească prețul succesului, și anume o doză de efort și de renunțare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se mulțumesc doar să invidieze”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației „Generația Iubire” este Psihoterapeut și Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minții umane urmând 7 formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială. De peste 8 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri și traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

Dr. Tănase Tasențe
Plus Communication

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here