Autoritățile vor să înregistreze Cașcavalul de Soveja la nivel european

0
3233


    Cașcavalul de la Soveja poate deveni primul produs din Vrancea cu Denumire de Origine Protejată la nivel european. Specialiștii Direcției Agricole au început demersurile pentru a realiza documentația necesară înregistrării, cu toată birocrația. Primele discuții au fost purtate la nivelul Ministerului Agriculturii cu experții veniți de la Bruxelles pentru a prezenta etapele care trebuie parcurse de producătorii care vor să își înregistreze un produs în sistemul de calitate european. Potrivit legislației europene, produsele tradiționale sunt împărțite în trei categorii, respectiv produse cu denumire de
    În cazul denumirii de origine este vorba despre numele unei regiuni, al unui loc bine determinat sau al unei țări, care desemnează un produs originar din această arie geografică și a cărui calitate sau caracteristici esențiale sunt în mod esențial sau exclusiv datorate unui mediu geografic dat (cu factori naturali și umani inerenți) și a cărui producție/prelucrare/preparare are loc în zona geografică definită. La nivelul țării noastre sunt înregistrate până acum doar patru produse, respectiv Magiunul de prune Topoloveni, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibănești, Novacul afumat din Èšara Bârsei.
    În schimb, în ceea ce privește produsele tradiționale, Vrancea are trei producători de pâine cu atestat emis de Ministerul Agriculturii. Ultimele două produse pentru care s-a obținut atestatul sunt „Pâinea lui Cuza” de la Cîmpuri și „Pâine țărănească de Cotești”. Este vorba despre pâinea realizată tradițional, frământată manual, lăsată la dospit și coaptă la cuptor cu lemne. Pâinea este simplă sau împletită și coaptă în forme rotunde. Compoziția este simplă, doar făină, drojdie, apă și sare, fără enzime sau alte chimicale.    Primul producător de pâine care a obținut atestatul de produs tradițional, în 2017, este Bogdan Tuchiluș, de la Mărășești. Cei trei producători au reușit să obțină atestatele de la Ministerul Agriculturii după luni de muncă a funcționarilor Direcției Agricole. Atestarea primului produs tradițional a fost mai dificilă. Ulterior, cu lecția învățată, îndeplinirea condițiilor pentru obținerea atestatului a fost mai ușor de realizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here