Consumul de fructe roșii poate reduce efectele cancerului

0
594


Conținutul înalt de antioxidanți și compușii bioactivi din fructele roșii contribuie la prevenirea și tratarea cancerului, potrivit medicului mexican Lina García Mier, citat marți de EFE. Cercetătoarea și coordonatoarea laboratorului farmaceutic și biotehnologic de la Universidad del Valle de México (UVM) Campus Querétaro subliniază într-un comunicat că studiul realizat asupra unor fructe ca zmeura, căpșuni, mure, afine, fragi sau struguri a relevat că acestea au proprietăți anticancerigene.
În articolul său „Proprietăți fitochimice și farmaceutice ale fructelor roșii”, publicat în Handbook of food bioengineering, autoarea notează că aceste fructe au un conținut înalt fitochimic, în special de flavonoide și antocianine. „Acești compuși au o activitate antioxidantă: combat stresul oxidativ (un proces de deteriorare celulară), declanșat de diferite boli cronice”, potrivit specialistei. García Mier precizează că aceste fructe reduc deteriorarea provocată ADN, potențează repararea ADN și reduc stresul oxidant, inflamația și angiogeneza”. „Acești compuși bioactivi sunt benefici corpului uman, având efecte anticancerigene”, notează experta.
Potrivit ei, resveratrolul (un fitochimic care se găsește în struguri, căpșuni și alune) inhibă creșterea celulelor cancerului de sân și blochează dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea murele și căpșunele sunt importante surse de antocianine cu proprietăți antioxidante, precum și de acid galic și acid elagic, care au proprietăți chimio-preventive. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul este principalul factor de deces la nivel mondial, iar între tipurile de cancer responsabile de cel mai mare număr de decese se află cancerul pulmonar, hepatic, colorectal, gastric și mamar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here