Cercetătorii de la Universitatea Barcelona, Universitatea Autonomă din Barcelona și Spitalul Clinic din Barcelona au dorit să dovedească acest lucru și au recrutat 164 de studenți la medicină în cadrul unui experiment insolit. Voluntarii au fost separați în trei grupuri și au primit misiunea de a practica masaje cardiace (executate pe manechine) timp de două minute.
Cele mai bune rezultate au fost obținute de studenții care au folosit un metronom reglat la 103 compresii pe minut, grație unei aplicații pentru smartphone-uri: 91% dintre ei au avut cadența recomandată. În grupul de voluntari care au fost sfătuiți să urmeze mintal tempoul cântecului „Macarena”, 74% dintre ei au respectat ritmul corect.
Voluntarii care au executat masaje cardiace fără instrucțiuni din partea cercetătorilor și fără repere speciale au reușit doar într-un procent de 24% să urmeze cadența recomandată. „Atât aplicația pentru smartphone, cât și instrumentul de mnemotehnică asociat cântecului ‘Macarena’ au îmbunătățit calitatea compresiilor toracice”, a explicat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal într-un comunicat remis de Societatea europeană de anestezie-reanimare, care organizează în această perioadă un congres la Copenhaga.
Însă, a adăugat specialistul spaniol, voluntarii din grupul „Macarena” au avut un avantaj: ei au demarat cel mai repede procedura salvatoare, în timp ce voluntarii din grupul metronomului au înregistrat cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie. Practicarea unui masaj toracic pe o persoană aflată în stop cardiac necesită „o pregătire realizată în prezența unui formator special”, precizează filiala franceză a Crucii Roșii într-un mesaj publicat pe site-ul său. Această manevră poate să salveze vieți umane întrucât contribuie la menținerea oxigenării creierului până la sosirea echipelor medicale la fața locului.